Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

papildināta - Obama un Medvedevs vienojas par kodolarsenāla samazināšanu

ASV un Krievijas prezidenti pirmdien Maskavā apņēmušies drīzumā parakstīt jaunu kodolarsenāla samazināšanas vienošanos. Apņemšanās paredz, ka pēc līguma stāšanās spēkā abu valstu kodolarsenāls septiņu gadu laikā tiks samazināts līdz1500 kodolgalviņām, ziņo Reuters. Šobrīd ASV rīcībā ir aptuveni 2200, bet Krievijas — 2790 kodolgalviņas.ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs arī vienojušies, ka ASV varēs izmantot Krievijas teritoriju, lai uz Afganistānu nogādātu karavīrus un militāro ekipējumu.

Prezidenti arī vienojušies turpināt ciešu sadarbību Tuvo Austrumu konflikta risināšanā.

Preses konferencē pēc sarunām Obama sacīja, ka Savienotajām Valstīmn un Krievijai ir izdevies sasniegt mērķi un "pārstartēt" attiecības.

"Mēs nolēmām pārstartēt attiecības.. šodien pēc mazāk nekā sešu mēnešu sadarbības [kopš Obamas stāšanās amatā] mēs tieši to arī esam izdarījuši," teica Obama.

ASV prezidents arī pauda cerību, ka ar laiku Vašingtonai un Maskavai izdosies arī vienoties par ASV plāniem izvietot Polijā un Čehijā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus, un uzsvēra, ka šo jautājumu nebūtu pareizi saistīt ar jauno kodolieroču samazināšanas līgumu.

Obama arī atzina, ka ASV un Krievijai ir dažādi viedokļi vairākos jautājumos, tostarp par Gruziju.

"Es neizlikšos, ka Savienotās Valstis un Krievija ir vienisprātis par katru jautājumu.. Piemēram, mums bija vaļsirdiga diskusija par Gruziju, un es atkārtoti izteicu savu stingro pārliecību, ka Gruzijas suverenitāte un teritoriālā integritāte ir jārespektē," teica ASV prezidents.

Par varas sadali starp Medvedevu un Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu Obama teica: "Es saprotu, ka prezidents Medvedevs ir prezidents un premjerministrs Putins ir premjerministrs, un ka viņi dala varu saskaņā ar Krievijas pārvaldes modeli, tāpat kā mēs to dalām Savienotajās Valstīs."

"Man ir spēcīgs iespaids, ka prezidents Medvedevs un premjerministrs Putins ļoti efektīvi strādā kopā un mūsu interesēs ir sadarboties ar Krievijas valdību kopumā, lai panāktu, ka uzlabojas divpusējās attiecības, un es domāju, ka to var sasniegt," teica ASV prezidents.

Savukārt Medvedevs uzsvēra to, cik svarīgs ir kodolieroču neizplatīšanas jautājums: "Neizplatīšanas jautājums ir vissvarīgākais mūsu valstīm. Mums ir atbildība. Diemžēl situācija pasaulē nemainās uz labu. Ir reģioni, kur kodolieroču klātbūtne var radīt kolosālas problēmas, un šajās vietās mums visciešāk jāsadarbojas ar saviem partneriem."

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama pirmdien ieradās triju dienu vizītē Maskavā. Pirmdien viņam bija vairākas stundas garas sarunas ar Medvedevu, bet otrdienas rītā plānota tikšanās ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu.

Obama vizītes laikā tiksies arī ar Krievijas opozīcijas līderiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un teiks runu ekonomikas augstskolas izlaiduma ceremonijā.

Vienlaikus ar Obamas vizīti Maskavā norisinās arī ASV un Krievijas biznesa forums.

B.Obama pirmdien ieradās pirmajā vizītē Krievijā.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits