Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pāvests dodas vizītē uz ASV

Pāvests Benedikts XVI otrdien ierodas vizītē ASV, lai stiprinātu Vatikāna saites ar ASV katoļiem un uzspodrinātu katoļu baznīcas reputāciju, ko iedragāja bērnu seksuālās izmantošanas skandāls. Piecas dienas ilgās vizītes laikā Benedikts viesosies Vašingtonā un Ņujorkā, uzrunās ANO Ģenerālo Asambleju, pieminēs 11.septembra terora aktu upurus, kā arī vadīs vairākus dievkalpojumus.

Tā būs pirmā Benedikta vizīte ASV kopš stāšanās pāvesta amatā. Benedikts tika ievēlēts par pāvestu 2005.gada aprīlī, kad pēc ilgas slimošanas nomira pāvests Jānis Pāvils II, kurš Vatikānā bija valdījis vairāk nekā 26 gadus. ASV veiktā sabiedriskās domas aptauja rāda, ka 25% aptaujāto amerikāņu neko nav dzirdējuši par Benediktu.

Vašingtonā pāvests tiksies ar domubiedru ASV prezidentu Džordžu V.Bušu, kurš lepojas ar savu kristīgo ticību un nolēmis izrādīt pāvestam īpašu godu. Dž.V.Bušs nolēmis sagaidīt pāvestu jau lidostā, lai gan nekad nav izrādījis šādu labvēlību citiem ārvalstu viesiem. Baltais nams arī plāno rīkot īpašas vakariņas par godu Benediktam, kurš vizītes laikā svinēs 81.dzimšanas dienu. Dž.V.Bušs paskaidro, ka nolēmis godināt pāvesta pārliecību, atbilstoši kurai "dzīvē ir labais un ļaunais, bet morālais relatīvisms apdraud spēju veidot cerīgāku un brīvāku sabiedrību".

Dž.V.Bušs pieder metodistu konfesijai, bet viņam ir labas attiecības ar Vatikānu. Baltā nama saimniekam un pāvestam ir līdzīgi uzskati par abortiem, eitanāziju un geju laulībām, ko viņi asi nosoda. Tiesa gan, abiem līderiem ir domstarpības dažos jautājumos. Piemēram, Vatikāns nosoda nāvessodu, ko Dž.V.Bušs atbalsta. Benedikts arī kritiski novērtējis Dž.V.Buša sākto karu Irākā, jo Vatikāns uzskata, ka tas nav bijis "taisnīgs karš".

Viens no Benedikta vizītes mērķiem ir uzlabot attiecības ar ASV katoļu kopienu. Benediktam nav izdevies apturēt reliģijas lomas vājināšanos Eiropā, tāpēc Vatikāns ar cerībām raugās uz ASV, kur reliģijai joprojām ir būtiska loma cilvēku dzīvē. ASV ir aptuveni 65 miljoni katoļu, informē AP. Daudzi no viņiem nav apmierināti ar Vatikāna konservatīvo nostāju tādos jautājumos kā sieviešu ordinācija un pretapaugļošanās līdzekļu lietošana. "Katoļi brīnās, kāpēc pastāv tik liela atšķirība starp to, ko mums liek darīt baznīcas vadība, un to, ko patiesībā dara katoļi pretapaugļošanās jautājumos," secina organizācijas Katoļi par izvēli vadītājs Džons O" Braiens.

Benedikta uzdevums būs arī dziedēt brūces, ko ASV katoļu baznīcā radīja bērnu seksuālās izmantošanas skandāls. Baznīca bija spiesta samaksāt lielas kompensācijas upuriem, kam seksuāli uzmākušies katoļu garīdznieki. Džordžtaunas universitātes veiktā aptauja liecina, ka liela daļa jaunākās paaudzes katoļu ignorē svarīgākās katoļu tradīcijas. Piemēram, tikai 36% jauno katoļu vismaz reizi mēnesī apmeklē dievkalpojumu, 45% nekad neiet uz grēksūdzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits