Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēc EP balsojuma Tramps brīdina ES par smagām ekonomiskām sekām

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien brīdinājis Eiropas Savienību (ES), ka blokam jārēķinās ar "smagām ekonomiskām" sekām, ja tas neuzsāks ar Vašingtonu tirdzniecības sarunas.

Tramps ar šo brīdinājumu nācis klajā, reaģējot uz Eiropas Parlamenta (EP) ceturtdienas lēmumu neatbalstīt sarunu uzsākšanu ar Vašingtonu, kas sagādājis negaidītu triecienu Briseles centieniem izvairīties no tirdzniecības kara.

Tramps ir piedraudējis piemērot muitas nodevas no Eiropas importējamajiem automobiļiem, kas īpaši smagi skartu vācu autoražotājus.

Tirdzniecības sarunu uzsākšana bija galvenais punkts starp "pamiera" nosacījumiem, par kuriem Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers jūlijā vienojās ar Trampu, atsakoties no jaunu savstarpēju muitas tarifu ieviešanas pēc Vašingtonas lēmuma aplikt ar muitas nodevām Eiropā ražoto tēraudu un alumīniju.

"Eiropas Savienība pret mums izturas ļoti, ļoti netaisnīgi," žurnālistiem Baltajā namā norādīja Tramps. "Ja viņi ar mums nerunās, mēs izdarīsim ko tādu, kam būs smagas ekonomiskas sekas."

Tomēr prezidents piebilda, ka to, iespējams, izdosies novērst, jo ES amatpersonas cenšas rast savstarpēju vienprātību. Junkers cenšas panākt Eiropadomes lēmumu, kas formulētu parametrus sarunām ar Vašingtonu. Lai gan EP šajā jautājumā ir tikai padomdevēja funkcijas, deputātu ceturtdienas balsojums atspoguļo dziļās domstarpības, kādas pastāv starp ES un ASV.

Vašingtona uzstāj, ka tirdzniecības sarunās jāiekļauj arī lauksaimniecība, taču Brisele to kategoriski noraidījusi.

Domstarpības valda arī ES dalībvalstu starpā. Vācija cenšas pēc iespējas ātrāk panākt vienošanos ar ASV, lai izvairītos no sava automobiļu eksporta aplikšanas ar muitas nodevām. Tikmēr Francija tās cenšas novilcināt, bažījoties par iekšpolitisko situāciju un nevēloties izsaukt jaunus protestus pirms maijā gaidāmajām EP vēlēšanām.

 

Top komentāri

ruksis
r
Trumpis ir varonīgs pret sabiedrotajiem, bet gļēvs pret pretiniekiem.
Kārklu vācietis
K
Vai tad neatradīs kādu "Gvaido",kuru iecelt par prezidentu Eiropai?
Zigfrid
Z
nu prīmā , vienreiz to ķēmu jānoliek pie vietas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits