Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Pētījums: Obamas popularitāte ārvalstīs mazinās

Gatavojoties novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, ASV prezidents Baraks Obama vairs nevar rēķināties ar plašu popularitāti ārvalstīs, liecina ceturtdien publiskota pētījuma rezultāti.

Sevišķi nepopulārs Baltā nama saimnieks kļuvis Serbijā un Irānā, kur Obamas reitingi nepārsniedz desmit procentus. Zemu vērtējumu prezidenta administrācija izpelnījusies arī Indijā, Kiprā, Baltkrievijā un Ēģiptē.

Kopumā 2011.gadā 136 valstīs Obamu pozitīvi vērtēja vidēji 46% aptaujāto. Salīdzinot ar 2010.gada rādītājiem, aplūkojot situāciju 116 valstīs, Obamas vērtējums krities tikai par vienu procentpunktu, kas tik un tā ir labāks rādītājs, nekā spēja iegūt Džordžs Bušs savas prezidentūras pēdējos gados.

Tomēr ja ņem vērā tikai tās 116 valstis, kas tika vērtētas 2010.gadā, Obamas popularitātes kritums bijis straujāks - laikā no 2010. līdz 2011.gadam ASV prezidenta pozitīvo vērtētāju skaits samazinājies no 47% līdz 43%. "ASV vadības vērtējumam 2011.gadā neizdevās atgūt inerci, kas tika zaudēta 2010.gadā, un tā vietā tas palika nemainīgs vai pasliktinājās," teikts sabiedriskās domas pētījumu organizācijas "Gallup" un organizācijas "Meridian International Center" kopīgi izdotajā ziņojumā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka ar vislielāko popularitāti Obama var lepoties Āfrikā, sevišķi Aizsahāras reģionā. Turpretī Ziemeļāfrikā radītāji ir jau mazāk rožaini.

Šajā reģionā vissliktākajās domās par Obamu ir Ēģiptes iedzīvotāji, no kuriem ASV prezidentu pozitīvi vērtē tikai 19%. Neskatoties uz vētrainajiem notikumiem, kādus piedzīvojusi Ēģipte, proti, nemieriem un ilggadējā valsts līdera Hosni Mubaraka gāšanu, ASV vadības vērtējums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, Ēģiptē nav daudz mainījies.

Savukārt Eiropā šī aina ir daudzveidīgāka. Visaugstākie un viszemākie Obamas popularitātes rādītāji konstatēti Balkānos, kur ASV vadību pozitīvi vērtē 90% Kosovas iedzīvotāju, bet tikai astoņi procenti serbu. Šī situācija lielā mērā skaidrojama ar Obamas atbalstu Kosovas neatkarībai, pret ko Serbija kategoriski iebilst.

Kiprā Obamu pozitīvi vērtē tikai 18% iedzīvotāju, bet Baltkrievijā 19%. Savukārt Lielbritānijā un Beļģijā 2011.gadā ASV prezidenta popularitāte ir pieaugusi, ko gan nevar teikt par Franciju, Vāciju, Spāniju un Zviedriju.

Arī Āzijā, kas kļuvusi par Obamas administrācijas ārpolitikas jauno fokusa punktu, ASV prezidenta vērtējums nav viennozīmīgs. Ja Indijā Obamu atzinīgi vērtē tikai 18% aptaujāto tad Singapūrā jau 75%.

Pētījuma rezultāti balstīti uz 2010. un 2011.gadā veiktām intervijām ar 1000 cilvēkiem vecumā no 15 gadiem. Rezultātu pieļaujamā kļūdas robeža ir 1,7 līdz 5,7 procentpunkti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits