Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Piemērota skafandra trūkuma dēļ NASA astronautes pagaidām vēl nepārraksta vēsturi

Atcelts kosmosa izpētes aģentūras NASA iecerētais vēsturiskais mirklis, kad darbam atklātā kosmosā, proti, ārpus Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS), dotos astronautu komanda ar tikai sievietēm sastāvā. Kaut vairs nav nekas neparasts, ka sievietes dodas veikt nepieciešamos darbus ārpus stacijas sienām, parasti komandā ir arī vīrietis. Arī pirmā sieviete, kas jebkad izgāja atklātā kosmosā - padomju kosmonaute Svetlana Savicka - 1984. gadā šo sasniegumu paveica kopā ar vīrieti. Nu NASA bija ieplānojusi ierakstīt jaunu lapu kosmosa izpētes vēsturē, taču iecere pagaidām atcelta - trūcis piemērota izmēra skafandru, vēsta The Guardian.

NASA bija ieplānojusi, ka atklātā kosmosā dosies astronaute Anna Makleina kopā ar Kristīnu Kohu. Tomēr nu iecere par pirmo sieviešu duetu atklātā kosmosā atcelta - piemērota izmēra skafandru trūkums nozīmē, ka Makleinas vietā līdz ar Kohu piektdien kosmosā izies Niks Heigs.

Makleina iepriekš jau veikusi darbus ārpus SKS L izmēra skafandrā, taču secināts, ka viņai labāk der M izmēra skafandrs. Drošības nolūkos nolemts, ka Makleina L izmēra skafandrā ārpus SKS vairs nedosies.

"Anna trenējās gan M, gan L izmēra skafandros. Sākumā šķita, ka viņa varētu lietot kā vienu, tā otru versiju, taču pēc aizvadītajā piektdienā notikušā izgājiena atklātā kosmosā secināts, ka M izmērs ir viņai vispiemērotākais," paziņoja NASA preses pārstāve Stefanija Šīrholca, piebilstot, ka "šoreiz ātrāk un vieglāk ir nomainīt astronautu, nevis pārveidot skafandru".

Ziņas sarūgtinājušas daudzus, kas seko līdzi NASA jaunumiem un gaidīja kārtējo ierakstu kosmosa izpētes vēsturē, daļai cilvēku sociālajos tīklos paužot viedokli, ka tikai no sievietēm sastāvošai komandai atklātā kosmosā iziet vajadzēja jau krietni agrāk. Tiesa, daļa sociālo tīklu lietotāju neaizmirsa atgādināt, kaut ir zināma vilšanās, drošība ir pirmajā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits