Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pompeo: Irānas kodolvienošanās ir "būvēta uz meliem"

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņojis, ka Baraka Obamas administrācijas laikā panāktā vienošanās ar Irānu, kas apmaiņā pret ekonomisko sankciju mīkstināšanu paredz būtiskus ierobežojumus Irānas kodolprogrammai, ir "būvēta uz meliem", tādējādi pievienojoties ASV prezidentam Donaldam Trampam, kurš arī asi kritizējis vienošanos, regulāri nodēvējot to par "briesmīgu". Pompeo ar savu paziņojumu nācis klajā pēc tam, kad Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu paziņoja, ka Izraēlas rīcībā esot pierādījumi par slepeniem Irānas kodolprogrammas plāniem.

Tramps jau iepriekš brīdinājis, ka gadījumā, ja parneri Eiropā nepārskatīs vienošanos ar Irānu un neparedzēs bargākus ierobežojumus, tad viņš 12. maijā var lemt nepaturēt spēkā atteikšanos no sankciju piemērošanas Irānai.

Daļa ASV sabiedroto Eiropā uzskata, ka Irāna vienošanās nosacījumus ievērojot un ka vienošanās jāpatur spēkā. Trampa domas par izstāšanos no vienošanās aizvadītajā nedēļā vizītes laikā Amerikas Savienotajās Valstīs centās mainīt arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, taču pats atzina, ka viņam, visticamāk, nav izdevies "apvārdot" Trampu.

Arī Lielbritānijas valdības pārstāvis norādīja, ka Lielbritānija atbalstīs vienošanās saglabāšanu, bet piemetināja, ka "Lielbritānijai nav naivu ilūziju par Irānu un tās kodolambīcijām."

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele savas vizītes laikā ASV atzina, ka esošās vienošanās ietvaros Irānai noteiktie ierobežojumi, viņasprāt, nav pietiekami, lai ierobežotu Teherānas kodolambīcijas.

Netanjahu norādīja, ka pēc kodolvienošanās parakstīšanas Irāna ir slēpusi dokumentus par programmu izstrādāt materiālu, kas ekvivalents "piecām Hirosimas līmeņa bumbām, ar kurām aprīkot ballistiskās raķetes".

"Dokumenti, kurus ieguvusi Izraēla, bez šaubām pierāda, ka Irānas režīms meloja. Mēs analizējām šos dokumentus un secinājām, ka tie ir autentiski. Irāna no visas pasaules un no Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras slēpusi plašu kodolprogrammas dokumentu arhīvu," izteicās Pompeo. 

ASV valsts sekretārs arī uzsvēra, ka ASV šobrīd vērtē, kā slepeno dokumentu nākšana klajā ietekmēs turpmākās darbības.

Tikmēr Irānas puse Izraēlas paziņojumus par slepenajiem dokumentiem nodēvējusi par "bērnišķīgu Netanjahu mēģinājumu" ietekmēt Trampa lēmumu par to, vai ASV jāpatur spēkā vienošanās ar Irānu. 

Līdzīgu viedokli paudis arī Robs Malijs, kurš Obamas administrācijas laikā darbojās kā viens no ASV sarunu vedējiem kodolvienošanās jautājumā. Malijs uzskata, ka Netanjahu skaļais paziņojums "neatklāj neko jaunu". "Tiem, kas ekojuši līdzi šim jautājumam, Netanjahu prezentācijā nav nekā jauna. Tas tieši attaisno kodolvienošanās nepieciešamību, bet Izraēlas premjera paziņojums ir domāts viena cilvēka auditorijai - Trampam," vērtē Malijs.

Top komentāri

Kam interesē
K
http://firstnewz.ru/news/32018-su-34-i-slezy-amerikanskogo-specnaza.html
peh
p
Netanjahu jau kopš 80tiem pūš, ka Irānai kuru katru dienu būs ātomieroči, tāpat kā viņš dievojās, ka Irāka būve bumbas. Šaubos vai tas žīds savā dzīve ir kaut vienu patiesu vārdu pateicis.
Protams
P
Lielākie meļi Izraēla un ASV, tas jau sen zināms. Tur pat varam neiespringt, nākamie meļu-agresoru soļi zināmi. Latvijas zilais vaukšķis no ĀM drīz atkal kaut ko izvems.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits