Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Populārāko spoku pilsētu saraksta augšgalā ir Sentelmo ASV Kolorādo štatā

ASV Kolorādo štata Sentelmo ir tūristu vidū populārākā iedzīvotāju pamesta pilsēta jeb spoku pilsēta, liecina populārāko spoku pilsētu saraksts, kas publicēts ASV mediju kompānijas National Geographic izdotā grāmatā Secret Journeys of a Lifetime (Mūža slepenie ceļojumi).

Sentelmo tika nodibināta 1880.gadā kā kalnrūpniecības un tirdzniecības pilsēta, bet tika pamesta, kad 20.gadsimta divdesmito gadu sākumā vietējā kalnrūpniecība apsīka un no 1922.gada turp vairs nekursēja dzelzceļa transports. Šajā pilsētā ir saglabājušās daudzas ēkas, dažas pat ar bijušo iemītnieku mantām, un tas padara Sentelmo par iecienītu tūrisma objektu.

Saraksta otrajā vietā ir ASV Ņūmeksikas štata Čakokenkjona, kurā ir bijušās dzīvojamēkas un apaļas ceremoniālas nozīmes celtnes kivas, kas palikušas no Čako civilizācijas, kura pastāvējusi laikā starp 800. un 1100.gadu.

Sarakstā ir arī Kalifornijas štata bijusī kalnraču pilsēta Boudija, kuras ziedu laiki bija 19.gadsimta septiņdesmitie un astoņdesmitie gadi, bet pēc tam pilsēta pamazām iznīka. Šajā pilsētā saglabājušās 150 ēkas no 19.gadsimta astoņdesmitajiem gadiem.  

Populāras spoku pilsētas ir arī Hamberstouna un Santaklara, kas atrodas Čīlē un tika pamestas 1958.gadā. Tajās vēl arvien ir dzīvojamēkas, teātris, veikali un pat čuguna peldbaseins, kas izveidots no kuģa korpusa.

Bhangarha Indijā izpelnījusies ievērību ar savām tempļu, paviljonu un cietokšņa drupām, kas saglabājušās no 17.gadsimta vai pat agrākiem laikiem.

Turcijas dienvidrietumos esošā spoku pilsēta Kajakeja savulaik bija grieķu amatnieku apdzīvota, bet viņi to pameta un pārcēlās uz Grieķiju pēc Grieķijas-Turcijas kara beigām 1923.gadā. Kajakejā, kuras grieķiskais nosaukums bija Levisi vai Karmilisa, ir simtiem dzīvojamēku un divas grieķu pareizticīgo baznīcas.

Bijusī padomju ogļrūpniecības pilsēta Piramidena (Piramīda) Norvēģijai piederošajā Špicbergenā tika pamesta 1998.gadā. Tajā vēl arvien ir bibliotēka ar grāmatām, teātris un pasaulē vistālāk ziemeļos esošs flīģelis.

Sarakstā ir arī Dienviditālijas drupu pilsēta Herkulāna (itāliski Erkolano), kas 79.gadā tika sagrauta Vezuva izvirdumā, Spānijas pilsoņkara laikā 1937.gadā sagrautā Belčite, un piecdesmitajos gados pamestā Namībijas kalnrūpniecības pilsēta Kolmanskopa, kuru jau daļēji aprakušas smiltis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits