Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

precizēta - 13 cilvēki nogalināti apšaudē ASV karaspēka bāzē

ASV karaspēka bāzē Teksasā ceturtdien notikusi apšaude, kurā nogalināti 13 un ievainoti 30 karavīrs. Šāvējs bija viens no karavīriem, kurš apšaudē ievainots. Sākumā tika izplatīta informācija, ka viņš ir nogalināts.


Sagūstītais uzbrucējs identificēts kā 39 gadus vecais majors Nidals Maliks Hasans. Viņš bija armijas psihiatrs; viņa uzdevums bija palīdzēt karavīriem, kas atgriezušies no karadarbības zonas. Drīzumā viņu pašu bija paredzēts nosūtīt uz Irāku, bet N.Hasans bijis ļoti neapmierināts ar šo norīkojumu. Viņš vēl nekad agrāk nebija dienējis ārzemēs, informē ABC News. N.Hasana vecāki ieceļojuši ASV no Jordānijas; viņš bijis ticīgs musulmanis.


Apšaude notikusi Forthūdas bāzē, kas ir lielākā ASV karaspēka bāze pasaulē. Bāze aizņem 878 kvadrātkilometrus lielu teritoriju, tajā izvietoti desmitiem tūkstošu karavīru. Forthūdas bāze tiek aktīvi izmantota, lai atbalstītu ASV karaspēka operācijas Irākā un Afganistānā. Daudzi karavīri dodas uz šiem reģioniem tieši no Forthūdas bāzes.


ASV prezidents Baraks Obama nosaucis šo slaktiņu par «briesmīgu vardarbības uzliesmojumu». «Ir smagi, ja mēs zaudējam varonīgos amerikāņus kaujās ārzemēs. Ir briesmīgi, ja viņi tiek apšaudīti armijas bāzē uz ASV zemes,» pavēstīja B.Obama.


Tiesa gan, šis nav pirmais gadījums, kad ASV karavīrs pavērsis ieroci pret saviem biedriem. 2003.gada martā, neilgi pēc Irākas kara sākuma, ASV armijas seržants Hasans Karīms Akbars sarīkoja uzbrukumu amerikāņu bāzē Kuveitā. Viņš iemeta granātu karavīru teltī un sāka apšaudi. Uzbrukumā nogalināti divi virsnieki, vēl 14 karavīri tika ievainoti. Kara tiesa slepkavam piesprieda nāvessodu. H.Akbars bija melnādainais amerikānis, kurš pieņēmis islāma ticību. Šis gadījums palielināja bažas par islāmticīgo ASV karavīru lojalitāti armijai, kas iesaistīta karadarbībā divās musulmaņu valstīs. ASV armijā dienē vairāki tūkstoši musulmaņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits