Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Prokurori: Kapitolija nekārtību dalībnieki plānoja sagūstīt un nogalināt likumdevējus

ASV prokurori uzskata, ka prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji plānojuši sagūstīt un nogalināt vēlētas amatpersonas, 6.janvārī Vašingtonā iebrūkot Kapitolijā, teikts iesniegumā tiesā.

Dokumentā, ko Tieslietu ministrijas juristi iesnieguši ceturtdienas vakarā, pieprasīts apcietināt vienu no spilgtākajiem un atpazīstamākajiem nekārtību dalībniekiem - Arizonas iedzīvotāju Džeikobu Čensliju, kas reportāžās no Kapitolija ēkas redzams kažokādas cepurē ar ragiem un ASV karoga krāsās izkrāsotu seju.

"Ir nopietnas liecības, ieskaitot Čenslija paša vārdus un darbības Kapitolijā, kas runā par labu tam, ka Kapitolija nekārtību dalībnieku nodoms bija sagūstīt un nogalināt Savienoto Valstu valdības vēlētas amatpersonas," skaidro prokurori.

Uz viceprezidenta katedras Senātā, pie kuras dažas minūtes pirms iebrukuma bija stāvējis Maiks Penss, Čenslijs atstājis zīmīti: "Tas ir tikai laika jautājums - taisnība nāk."

Čenslijam piektdien jāstājas tiesas priekšā, kas lems par drošības līdzekli.

Čenslijs ir sazvērestības teoriju piekritēju kustības QAnon atbalstītājs. Kustība tiek turēta aizdomās, ka tā sakūdījusi daļu Trampa atbalstītāju ielauzties Kapitolijā.

Ir kustības atbalstītāji, kas uzskata, ka Tramps izvērsis slepenu karu pret liberāļu kultu, kas apvieno Sātana pielūdzējus un pedofilus.

Sociālo mediju platformas sākušas slāpēt QAnon sekotāju aktivitātes tīmeklī.

Varasiestādes izvirza apsūdzības arī citiem Kapitolija nekārtību dalībniekiem, arī kādam vīram, kas Kapitolijā bija redzams ar Konfederācijas karogu, citam, kas bija apvilcis džemperi ar uzrakstu Camp Auschwitz, kā arī olimpiskajam zelta medaļniekam peldēšanā Klītam Kelleram.

Pēc prokuroru teiktā, saistībā ar nekārtībām Kapitolijā apsūdzības varētu izvirzīt vairākiem simtiem cilvēku.

Jau vēstīts, ka vairāki simti Trampa atbalstītāju 6.janvārī Vašingtonā iebruka Savienoto Valstu Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Sadursmju gaitā tika raidīti šāvieni, un vardarbībā pieci cilvēki zaudēja dzīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits