Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Republikāņi iebilst pret Raisu ASV valsts sekretāra amatā

Teju simts ASV Republikāņu partiju pārstāvošo Pārstāvju palātas locekļu pirmdien izteica iebildumus pret pašreizējās Savienoto Valstu vēstnieces ANO Sūzanas Raisas nominēšanu valsts sekretāra amatam.

Kā vēstulē ASV prezidentam Barakam Obamam norādīja 97 republikāņu politiķi, viņus "pamatīgi satrauc" fakts, ka Raisa šobrīd tiek uzskatīta par vienu no kandidātiem uz valsts sekretāra amatu, jo viņa "propagandēja nepatiesu informāciju" par 11.septembrī notikušo uzbrukumu ASV konsulātam Lībijā. Piecas dienas pēc šī uzbrukuma, kurā tika nogalināts ASV vēstnieks Lībijā un vēl trīs ASV pilsoņi, Raisa televīzijā sacīja, ka tas bijis "spontāns" iznākums demonstrācijai, kuras dalībnieki protestēja pret ASV tapušo antiislāmisko filmu.

ASV administrācija vēlāk gan atzina, ka izlūkdienesti notikušo jau no paša sākuma uzskatījuši par teroraktu, kurā bija iesaistīti ar starptautisko teroristu organizāciju Al Qaeda saistīti ekstrēmisti. Tiek uzskatīts, ka Raisa "apzināti vai aiz nezināšanas maldināja ASV sabiedrību Bengāzī jautājumā", vēstulē Obamam raksta republikāņu likumdevēji. "Padarot viņu par ASV ārpolitikas seju Jūsu otrajā mandāta termiņā, tiktu būtiski iedragāta Jūsu vēlme uzlabot ASV attiecības ar pasauli un turpināt veidot uzticību ar amerikāņu tautu."

Pārstāvju palātas locekļiem gan nav pilnvaru apstiprināt prezidenta nominētās amatpersonas. Šis pienākums uzticēts Senātam, un atsevišķi republikāņu senatori, tostarp Džons Makeins un Lindsijs Greiems, brīdinājuši, ka viņi bloķēs Raisas apstiprināšanu, ja viņa tiks izvirzīta augstajam amatam. "Lai gan vēstniece Raisa pārstāvējusi mūs ANO, mēs uzskatām, ka viņas maldinošie paziņojumi, kas tika izteikti (..) pēc uzbrukuma mūsu vēstniecībai Lībijā (..), neatgriezeniski iedragāja viņas uzticamību pašu mājās un pasaulē," teikts Republikāņu partijas politiķu vēstulē Obamam. "Ņemot vērā šo satraucošo situāciju un ilgstoši neatbildētos jautājumus, mēs kategoriski iebilstam pret jebkādiem centieniem nominēt vēstnieci Raisu valsts sekretāra amatam." Tiesa gan, šo vēstuli Obamam nav parakstījusi pat puse no Pārstāvju palātā ievēlētajiem 214 republikāņu politiķiem.

Kā iespējamais valsts sekretāra amata kandidāts ticis minēts arī senators Džons Kerijs. Sagaidāms, ka Obama savu izvēli varētu atklāt vēl pirms 21.janvārī paredzētās inaugurācijas ceremonijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits