Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +19 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Senators: ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumos nogalināti 4700 cilvēki

ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumus līdz šim nogalināti jau 4700 cilvēki, to vidū arī mierīgi iedzīvotāji, paziņojis Savienoto Valstu senators Lindsijs Greiems.

Šī ir pirmā reize, kad kāds ASV likumdevējs vai valdības pārstāvis atklāj kopējo bezpilota lidaparātu uzlidojumos nogalināto cilvēku skaitu. Līdz šim informācija par bezpilota lidaparātu uzlidojumos Pakistānā, Jemenā un citviet nogalināto cilvēku skaitu tika turēta slepenībā, un arī plašākas ziņas par pašiem uzlidojumiem nebija pieejamas.

Taču republikāņu senators Greiems, kurš aktīvi iestājas par šiem uzlidojumiem, izteicies, ka tajos dzīvību zaudējuši 4700 cilvēki. "Dažreiz cieš nevainīgi cilvēki, un tas ir gaužām nepatīkami, taču mēs karojam un mēs esam likvidējuši vairākus ļoti augsta ranga Al Qaeda biedrus," kādā Rotary kluba sanāksmē norādījis politiķis.

Greiema pārstāvji nenoliedza medijos citētos Greiema izteikumus, vien uzsvēra, ka senators nav izpaudis slepenus valdības datus.

Vairākas organizācijas bija mēģinājušas aplēst 2004.gadā sāktajos uzbrukumos nogalināto kaujinieku un civiliedzīvotāju skaitu, taču šie aprēķini būtiski atšķīrās. Senatora sniegtajiem datiem vistuvāk atbilst Londonā bāzētās organizācijas Izmeklējošās žurnālistikas birojs aplēses, ka bezpilota lidaparātu uzlidojumos Pakistānā, Jemenā un Somālijā nogalināti 3072 līdz pat 4756 cilvēki.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija uzsvērusi, ka šie uzlidojumi ir "pēdējā iespēja" vērsties pret tiem, kas plāno uzbrukumus Savienotajām Valstīm un kurus nav iespējams sagūstīt. Taču šīs prakses pretinieki uzstāj, ka tādējādi cilvēki tiek nogalināti bez tiesas sprieduma, turklāt uzlidojumus pietiekami nepārrauga Kongress vai tiesas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits