Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Slovākijas valsts slimnīcu ārsti masveidā iesnieguši atlūgumus, protestējot pret zemo atalgojumu

Slovākijas slimnīcas piektdien atcēla lielāko daļu plānoto operāciju un piedāvāja vien neatliekamo veselības aprūpi, jo dienu iepriekš vairāk nekā 1000 ārsti iesniedza atlūgumus, protestējot pret zemo darba samaksu un sliktajiem darba apstākļiem.

"Situācija ir nopietna, bet mēs joprojām piedāvājam neatliekamo medicīnisko aprūpi," informēja Bratislavas slimnīcā, kur piektdien darbā neieradās 358 no tās 1400 ārstiem. Vietējie mediji vēsta, ka citviet valstī slimnīcās tiek slēgtas pat atsevišķas nodaļas, jo trūkst mediķu.

Slovākijas kaimiņvalsts Čehijas valdība piektdien piekrita nosūtīt uz Slovākiju 30 armijas ārstus, bet Austrijas, Polijas un Ungārijas pierobežas slimnīcas paziņoja, ka ir gatavas uzņemt kaimiņvalsts Slovākijas pacientus.

Slovākijas Veselības ministrijā informēja, ka reāli atlūgumus uzrakstīja 1220 ārsti no 2400, kas ceturtdien draudēja ar aiziešanu no darba, daļa piekritusi piedāvātajam algas paaugstinājumam par 300 eiro (210 lati) un atlūgumu atsaukuši. Tomēr ministrijā valda bažas, ka līdz gada beigām darba attiecības ar slimnīcām pārtrauks vēl vairāki ārsti. Kopumā Slovākijas valsts slimnīcās strādā 7000 ārstu.

Sarūgtināti par zemo darba samaksu un sliktajiem darba apstākļiem, Slovākijas ārsti pieprasa viņu algas palielināt līdz 1140 - 2280 eiro (800-1600 lati) mēnesī.

Medicīnas nozares personāla arodbiedrību asociācija LOZ dati liecina, ka pašlaik jauns ārsts Slovākijā, kur vidējā alga ir 760 eiro (534 latu), mēnesī saņem 550 līdz 600 eiro (386 - 422 lati), bet pieredzējušu mediķu mēnešalga ir 1000 līdz 1200 eiro (702 - 843 lati).

Arodbiedrības sūdzas, ka ārstiem jāstrādā vairāk nekā Darba likumā noteiktās 48 stundas nedēļā un lūdz valdībai apturēt valsts slimnīcu privatizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits