Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Tilersons gatavojas paust bažas par Krievijas rīcību pasaulē

Gaidāms, ka Rekss Tilersons, kuru jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps izvirzījis savas topošās administrācijas valsts sekretāra amatam, trešdien paudīs bažas par Krievijas rīcību pasaulē, kā arī prasīs Ķīnai izdarīt spiedienu uz Ziemeļkoreju.

Trampa varas pārejas komanda izplatījusi Tilersona runu, kuru viņš plāno teikt trešdien uzklausīšanā ASV Senāta Ārlietu komitejā.

Tilersons skaidros, kāpēc Tramps atbalsta ciešākas attiecības ar Maskavu, norādot, ka ASV ir vajadzīgs atklāts un vaļsirdīgs dialogs ar Krieviju par tās ambīcijām, lai Vašingtona varētu izstrādāt pati savu kursu.

Tomēr Tilersona bažas par Krieviju ies tālāk par Trampa bieži piesaukto vajadzību pēc labākām attiecībām ar Maskavu.

"Mūsu NATO sabiedrotie pamatoti ir satraukušies par atdzimstošo Krieviju," atzīs Tilersons. "Tomēr šīs durvis tika atstātas atvērtas un netīšie signāli nosūtīti Amerikas līderības trūkuma apstākļos," piebildīs valsts sekretāra amatam izraudzītais uzņēmējs.

Viņš paziņojumā norādīs uz pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas nespēju rīkoties, kad Sīrijas prezidents Bašārs el Asads izmantoja ķīmiskos ieročus pret paša tautu, lai arī Obama to 2012.gadā nosauca par "sarkano līniju". Tas esot bijis vājš signāls Maskavai.

"Mēs atkāpāmies no sabiedrotajiem dotajām saistībām. Mēs nosūtījām vājus vai neskaidrus signālus ar "sarkanajām līnijām", kas pārvērtās par "zaļo gaismu". Mēs neapzinājāmies, ka Krievija nedomā tā, kā domājam mēs," paziņos Tilersons.

Viņš, tāpat kā Tramps, paudīs kritisku nostāju pret Ķīnas agresīvajiem soļiem Dienvidķīnas jūrā, tostarp par militāriem nolūkiem domātu salu veidošanu.

"Ķīnas salu veidošana Dienvidķīnas jūrā ir nelikumīga strīdīgo teritoriju sagrābšana, neņemot vērā starptautiskās normas," uzsvērs Tilersons.

Viņš arī dos signalu par vēlmi izdarīt lielāku spiedienu uz Ķīnu, lai risinātu Ziemeļkorejas kodolprogrammas jautājumu.

"Mēs nevaram turpināt pieņemt tādus tukšus solījumus kā Ķīnas dotos par spiediena izdarīšanu uz Ziemeļkoreju tās reformēšanai, lai pēc tam izvairītos no to īstenošanas. Novēršanās brīdī, kad tiek lauzta uzticība, tikai iedrošinās turpmāku sliktu uzvedību, un tas ir jāizbeidz," paziņos Tilersons.

Viņš uzsvērs, ka džihādistu grupējuma Islāma valsts, Ķīnas, Ziemeļkorejas un Irānas radītās problēmas reprezentē jaunu globālo realitāti, kas jārisina Savienotajām Valstīm.

"Lai 21.gadsimtā panāktu miera un drošības pamatā esošu stabilitāti, Amerikas līderība ir ne tikai jāatjauno, bet tā arī jāaizstāv," paziņos Tilersons.

Tilersona gaidāmo runu komentējis arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Viņš atbildēja uz jautājumu, kā tiek novērtēti Tilersona izteikumi, ņemot vērā iepriekšējos Kremļa paziņojumus par "diezgan pozitīvo" gaidāmā valsts sekretāra novērtējumu.

"Mūsu pozitīvās atsauksmes attiecas uz viņa profesionālajām īpašībām, viņa konstruktīvo stingrību savu interešu aizstāvēšanā un viņa konsekvenci. Tas nenozīmē, ka mēs visi esam uzlikuši rozā brilles, un mēs saprotam, ka Tilersona kungs patiesībā turpinās būt diezgan stingrs savas nostājas realizēšanā," atzina Putina preses sekretārs.

Peskovs arī uzsvēra, ka tiek novērtēta Tilersona "gatavība uzklausīt oponentu argumentus, un Krievijas puse šajā ziņā tieši vienmēr ir bijusi un būs gatava argumentēti izklāstīt un paziņot mūsu nostāju".

"Attiecībā uz šīm publikācijām tomēr pagaidīsim to, ko teiks Tilersona kungs," piebilda Peskovs.

Laikraksts The Wall Street Journal ziņoja, ka Tilersons, kurš ir bijušais naftas kompānijas ExxonMobil vadītājs, plāno izmantot neierastu ASV nodokļu likuma interpretāciju, lai desmit gadu garumā izkliedētu savus nodokļus maksājumus, tādā veidā ietaupot vairāk nekā 10 miljonus ASV dolāru, ja Trampam izdosies panākt savas nodokļu reformas pieņemšanu Kongresā.

Tilersons, kurš pagājušajā mēnesī tika izraudzīts ASV valsts sekretāra amatam, ExxonMobil pameta 31.decembrī pēc uzņēmumā nostrādātajiem vairāk nekā 40 gadiem. Kopš 2006.gada viņš bija kompānijas vadītājs.

Lai Tilersons varētu stāties valsts sekretāra amatā, viņu tajā jāapstiprina ASV Senātam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits