Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

"Trampa naida runa iederas viduslaikos": Asi kritizē ASV prezidenta uzrunu ANO

Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps savā pirmajā uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā paziņoja, ka ASV var nākties pilnībā iznīcināt Ziemeļkoreju, kā arī savos paziņojumus uzbruka Irānai, uz to reaģējušas gan Trampa kritizēto valstu amatpersonas, gan citu valstu politiķi.

Tramps Irānu apvainoja terorisma atbalstīšanā, tostarp arī minot, ka Obamas administrācijas laikā panāktā kodolvienošanās ar Teherānu ir "apkaunojums Savienotajām Valstīm, un šajā jautājumā vēl viss nav beidzies".

Tramps uzrunā mudināja "daudzas taisnīgās pasaules valstis konfrontēt atsevišķos "grēkāžus"".

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs uz to reaģējis, norādot, ka "Trampa nekompetentā naida runa piedien viduslaikiem, nevis ANO". 

Pēc Zarifa paziņojuma, ar ko ministrs nāca klajā ierakstā Twitter, pie Trampa nosodīšanas ķērās arī Irānas plašsaziņas līdzekļi - valsts televīzija IRINN Trampa uzrunu salīdzināja ar bijušā Lībijas diktatora Muammara Kadāfi uzstāšanos šajā pašā tribīnē 2009.gadā, nosodot Trampu par "diplomātiskās vienošanās laušanu". Interesanti, ka IRINN Trampa uzrunu translēja tiešraidē, taču tulks netulkoja tās daļas, kurās Tramps kritizēja Irānu, kas izsauca diskusiju sociālajos tīklos. 

Irānas parlamentārietis Mahmudi Sadeki vietnē Twitter rakstīja, ka "nabaga tulks tik ļoti mocījās, cenšoties cenzēt un izkropļot Trampa nepamatotos izteikumus".

Irānas televīzija arī translēja Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro izteikumus, kuros viņš esot Trampu nodēvējis par "jauno Hitleru". Jāpiebilst, ka Tramps savā uzrunā kritizēja arī Venecuēlas valdību, kuru raksturoja kā Vašingtonai naidīgu.

Asi izteicās arī Venecuēlas ārlietu ministrs, kurš norādīja, ka "Tramps nav pasaules prezidents... viņš nevar tikt galā pat pats ar savu valdību".

ANO Ģenerālajā asamblejā nu gaidāma Irānas prezidenta Hasana Rohani uzruna, kurā, iespējams, gaidāma atbilde Trampa pārmetumiem.

Savukārt brīdī, kad Tramps esot paziņojis, ka Savienotajām Valstīm apdraudējuma gadījumā var neatlikt nekas cits, kā pilnībā iznīcināt Ziemeļkoreju, Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma norādījusi, ka "tā bija nepareiza uzruna, nepareizā laikā, nepareizajai auditorijai". 

Daļu Trampa izteikumu esot pavadījusi arī koša reakcija zālē - aģentūra Reuters ziņo, ka kāds klātesošais ar rokām aizsedzis seju, bet zālē brīžiem sākusies skaļa murdoņa.

Top komentāri

Beidzot !
B
Tajā varžu dīķī, kas lemj pasaules likteni un tērē miljardus savām neadekvātajām algām, ir viens normāls vecis, kas pasaka, ka melns ir melns un, nekādā gadījumā, balts.
hmm
h
Ko tad tādu Tramps ir pateicis? Visu pateica pareizi un godīgi. Piemēram, Francijas prezidents ir teicis, ka likvidēs tiesisko valsti Francijā un visi svētlaimē ir apmierināti. Tramps teica, ka jālikvidē bīstamais ziemeļkorejiešu režīms un visi sāk uztraukties. Varbūt arī viņiem ir pamats uztraukties. Pēc Ziemeļkorejas režīma varbūt kritīs arī multikulturālistu režīmi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits