Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tramps aicina Senāta republikāņus nomainīt viņu līderi Makonelu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps otrdien aicināja republikāņu senatorus nomainīt Senāta republikāņu mazākuma līderi Miču Makonelu, kurš bija kritizējis Trampu pēc viņa otrās impīčmenta prāvas.

Tramps, sniedzot plašākos politiskos komentārus kopš prezidenta amata atstāšanas 20.janvārī, arī piedēvēja sev nopelnus par dažiem republikāņu panākumiem Kongresa vēlēšanās 3.novembrī un draudēja izmantot savu ietekmi pret tiem Republikāņu partijas kandidātiem, kas nav viņa sabiedrotie.

"Republikāņu partija nekad vairs nevar būt respektēta vai stipra ar tādiem politiskiem 'līderiem' kā senators Mičs Makonels savā vadībā," paziņoja Tramps.

"Mičs ir drūms, īgns un nesmaidošs politisks kleperis, un, ja republikāņu senatori grasās palikt ar viņu, viņi vairs neuzvarēs."

Trampa vārdiskais uzbrukums sekoja Makonela sestdien teiktajam, ka, lai gan viņš balsojis par Trampa attaisnošanu impīčmenta prāvā Senātā, bijušais prezidents tomēr ir "praktiski un morāli atbildīgs" par savu atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī. 

Pēc tam, kad visi 50 demokrātu senatori un septiņi no republikāņu senatoriem nobalsoja par Trampa atzīšanu par vainīgu, bet viņa notiesāšanai bija nepieciešamas 67 senatoru balsis, Makonels kritizēja Trampu par šo iebrukumu, kura laikā gāja bojā pieci cilvēki un Kapitoliju izdemolēja viņa atbalstītāji.

Makonels nosauca Trampa darbības pirms šī iebrukuma, tai skaitā mītiņu pie Baltā nama, kurā toreizējais prezidents aicināja savus atbalstītājus doties gājienā uz Kongresa mītni Kapitoliju, par "necienīgu pienākuma nepildīšanu". 

"Šie noziedznieki nesa viņa transparentus. Izkāra viņa karogus. Un izkliedza savu lojalitāti viņam," sacīja Makonels. 

Tramps tomēr vainoja Makonelu republikāņu kontroles pār Senātu zaudēšanā un piedēvēja sev nopelnus par Makonela uzvaru Senāta vēlēšanās, kura ļaus Makonelam vēl sešus gadus pārstāvēt Senātā Kentuki štatu. 

"Es nožēloju tikai to, ka Makonels 'lūdzās' pēc mana stingra atbalsta Kentuki tautas priekšā 2020.gada vēlēšanās un es viņam to sniedzu," sacīja Tramps. "Bez mana atbalsta Makonels būtu zaudējis, un smagi zaudējis."

Tramps arī vainoja Makonelu par to, ka republikāņi zaudēja divas senatoru vietas Senāta papildvēlēšanās Džordžijā 5.janvārī, tāpēc Senāts nonāca demokrātu kontrolē. 

Daudzi analītiķi šajā zaudējumā tomēr vaino Trampa atteikšanos atzīt savu sakāvi prezidenta vēlēšanās 3.novembrī un viņa nepamatotos apgalvojumus par krāpšanos vēlēšanās. Demokrāti un Makonels uzskata, ka šie apgalvojumi uzkurināja bezprecedenta iebrukumu Kapitolijā.  

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits