Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tramps ar Netanjahu pārrunājis ASV un Izraēlas "savstarpējās aizsardzības" līgumu

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka dažas dienas pirms Izraēlas parlamenta ārkārtas vēlēšanām ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu ir apspriedis iespējas virzīt abu valstu "savstarpējās aizsardzības" līgumu.

"Man šodien bija telefonsaruna ar premjerministru Netanjahu, lai runātu par iespējām virzīt ASV un Izraēlas Savstarpējās aizsardzības līgumu," Tramps rakstīja Twitter.

Viņš norādīja, ka tāds līgums būtu "vēl viens nostiprinājums plašajā savienībā", kas vieno abas valstis,

"Es gaidu mūsu diskusiju turpinājumu pēc vēlēšanām Izraēlā, kad mēs šomēnes tiksimies Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālajā asamblejā," Tramps piebilda.

Savukārt Netanjahu Twitter pateicās "savam dārgam draugam" Trampam. "Ebreju valstij nekad nav bijis labāka drauga Baltajā namā," rakstīja Izraēlas premjers.

"Es gaidu mūsu tikšanos ANO, lai virzītu vēsturisko Aizsardzības līgumu starp ASV un Izraēlu," paziņoja Netanjahu.

Viņš solīja "ar pilnu jaudu turpināt mūsu kopīgo cīņu pret terorismu", apsveicot Trampu "ar jaunākajiem panākumiem pret bin Ladena dēlu".

Tramps sestdien apstiprināja, ka ASV pretterorisma operācijā pie Afganistānas un Pakistānas robežas ir nogalināts starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda bijušā līdera Osamas bin Ladena dēls Hamza bin Ladens, kurš bija kļuvis par arvien ievērojamāku figūru šajā teroristu tīklā.

Starptautiskā sabiedrība gaida, kad ASV publiskos ilgi gaidīto Tuvo Austrumu miera plānu. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo nesen sacīja, ka tas varētu notikt dažu nedēļu laikā.

Iepriekš plāna publicēšana tika atlikta, jo Izraēla izsludināja parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas gaidāmas otrdien.

Pagājušajā nedēļā viens no plāna izstrādes līderiem Džeisons Grīnblats paziņoja par atkāpšanos no amata.

Tramps vairākkārt ir uzsvēris, ka ir visu laiku Izraēlai draudzīgākais ASV prezidents. Viņš ir samazinājis savas valsts sniegto palīdzību palestīniešiem, vienlaikus piekāpjoties izraēļiem, tostarp atzīstot Jeruzalemi par ebreju valsts galvaspilsētu.

Aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās gan Netanjahu "Likud", gan opozīcijā esošā partija "Zilais un baltais" ieguva pa 35 no 120 parlamenta deputātu vietām. Tomēr valdības veidošana tika uzticēta Netanjahu, jo labējās partijas kopumā ieguva lielāku vēlētāju atbalstu. Tā kā viņš nespēja izveidot koalīciju, parlamentā tika rosināts balsojums par tā atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

69 gadus vecais Netanjahu cenšas iegūt piekto amata termiņu ar labējo un reliģisko partiju atbalstu. Viņš ir Izraēlas premjers kopš 2009.gada, bet pirms tam šīs valsts valdību vadīja 1996.-1999.gadā.

Izraēlas ģenerālprokurors ieteicis izvirzīt apsūdzības Netanjahu trīs atsevišķās korupcijas lietās. Pirmā sēde šajā jautājumā paredzēta oktobrī.

Pat ja Netanjahu uzvarēs ārkārtas vēlēšanās, visticamāk, viņš nespēs izveidot valdību un saņemt politisko atbalstu savai imunitātei pirms gaidāmajām apsūdzībām. Tas nozīmētu, ka viņam jāstājas tiesas priekšā un pieaugs spiediens, lai viņš atkāptos.

Top komentāri

ASV
A
ASV un Izraēla jau viens un tas pats, jo ASV jau gadsimtiem valda un visu diktē ebreji. Tāpat arī PSRS un tagad Krievijā. Ko tad interesanti šīs te divas vardarbīgākās un citas valstis izpostošās valstis aizsargās sevi, neviens jau viņiem neuzbrūk, bet paši citiem uzbrūk.
Uldis
U
Kamēr ASV ,un Izraēlu nenoslaucīs no zemes virsmas miera uz planētas nebūs .
(izraelietis)
(
Man un manai gimenej patik Krievija. Nost ar fasistiem vafen ss fasistiem jasanemj sodi Aivars Skudra (izraelietis)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits