Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Tramps atkāpjas no solījuma ieroču aprites kontroles jomā

ASV prezidents Donalds Tramps nevirzīs tālāk visus paša iepriekš minētos ieteikumus stingrākai ieroču aprites kontrolei, kas atkal kļuva ASV politiskajā dienaskārtībā aktuāls jautājums pēc asiņainā slaktiņa vidusskolā Floridā.

Baltā nama svētdien publiskotajā plānā ieroču pieejamības iegrožošanai nav iekļauts punkts par to, ka pusautomātiskās triecienšautenes drīkstētu pārdot personām, kas ir vismaz 21 gadu vecas, toties atstāts pretrunīgi vērtētais punkts par nodomu apmācīt skolu darbiniekus apieties ar šaujamieročiem.

Baltais nams plānu pozicionēja kā Trampa solījumu kaut ko darīt ieroču kontroles jomā materializāciju. 

Šobrīd federālā likumdošana paredz, ka amerikāņi no licencētiem tirgotājiem var iegādāties vītņstobra šauteni vai bisi jau no 18 gadu vecuma, bet pistoles no 21 gada vecuma, bet, piemēram, šaujamieroču izstādēs pistoles drīkst pirkt jau no 18 gadu vecuma.

Tramps tvītojis, ka minimālā vecuma ierobežojuma paaugstināšanai "neesot liela politiskā atbalsta", bet tiek izteiktas versijas, ka prezidents nostāju mainījis ietekmīgā šaujamieroču lobija - Nacionālās šaujamieroču asociācijas (NRA - National Rifle Association) - spiediena rezultātā. NRA jau vērsusies tiesā par Floridas štata senāta lēmumu palielināt minimālo vecumu visu šaujamieroču tipu iegādei līdz 21 gadam. NRA uzskata, ka štata likumdevēju lēmums ir pretrunā ar konstitūciju.

Tāpat Floridā aizliegts pārdot speciālas laides, ar kurām modificēti pusautomātiskie ieroči var funkcionēt līdzīgi kā automātiskie. Jāatgādina, ka, visticamāk, tieši ar šāda tipa modifikācijas palīdzību savā arsenālā esošo pusautomātisko šauteņu šaušanas ātrumu bija palielinājis Stīvens Padoks - vīrietis, kurš Lasvegasā pērn rudenī sarīkoja pēdējās desmitgadēs asiņaināko uzbrukumu, nogalinot 58 cilvēkus.

Diena.lv jau vēstīja, ka pēc vairākiem Trampa ieteikumiem ieroču aprites kontroles jomā atsevišķi prominenti NRA biedri paziņoja, ka Tramps viņus faktiski nodevis. Visvairāk NRA biedrus sadusmoja Trampa izteikumi, ka likumsargiem vajadzētu piešķirt tiesības konfiscēt ieročus aizdomās turētajām personām jau pirmstiesas izmeklēšanas posmā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits