Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps liek apturēt lidojumus ar Boeing 737 MAX

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien izdevis ārkārtas rīkojumu, liekot apturēt lidojumus ar aviolaineriem Boeing 737 MAX 8 un Boeing 737 MAX 9.

"Visas šīs lidmašīnas tiek nosēdinātas nekavējoties," pavēstīja Tramps, piebilstot, ka ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) drīzumā izdos attiecīgas instrukcijas.

Jau pirms tam daudzas valstis bija devušas rīkojumus pārtraukt komerciālos lidojumus ar aviolaineriem Boeing 737 MAX 8, ņemot vērā pēdējā laikā notikušās Etiopijas aviokompānijas Ethiopian Airlines un Indonēzijas aviokompānijas Lion Air šī modeļa lidmašīnu katastrofas.

Etiopijā svētdien avarēja nacionālās aviokompānijas Ethiopian Airlines lidmašīna Boeing 737 MAX 8 ar 157 cilvēkiem, kas visi gājuši bojā. Lidmašīna bija ceļā no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi. Pēc šīs katastrofas Ethiopian Airlines pārtrauca reisus ar visām šī modeļa lidmašīnām.

Savukārt pagājušā gada oktobrī cita lidmašīna Boeing 737 MAX 8 iegāzās Javas jūrā. Indonēzijas aviokompānijas Lion Air lidmašīna avarēja neilgi pēc pacelšanās gaisā no Džakartas. Aviokatastrofā gāja bojā visi 189 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Indonēzijas izmeklētāji secinājuši, ka viens no aviolainera sensoriem, kas nodrošina informāciju par gaisa plūsmu gar spārniem, varētu būt sniedzis nepareizus datus, automātiski izraisot lidmašīnas pikēšanu.

Automātiskā sistēma lidmašīnu modeļos Boeing 737 MAX 8 un Boeing 737 MAX 9, kuras nolūks ir palīdzēt pilotiem izvairīties no lidmašīnas priekšgala pacelšanas bīstami augstu, neierastos apstākļos var negaidīti nospiest priekšgalu uz leju un tik spēcīgi, ka piloti to vairs nespēj pacelt atpakaļ. ASV lidmašīnu ražotājs Boeing nedēļu pēc katastrofas izplatīja paziņojumu aviokompānijām, brīdinot par šāda scenārija iespējamību, kad lidmašīna pikē vai pat avarē, pat ja piloti lido manuālajā režīmā un negaida lidojuma kontroles datoru pieslēgšanos lidmašīnas vadībai.

Top komentāri

Gags
G
Pilots:Kapēc kļuvi par pilotu? Pilota palīgs:Lai pārvarētu bailes. Pilots: Bailes no augstuma? Pilota palīgs:Nē, bailes nomirt vienam.
Buks
B
Šis ir piemērs tam, ka ne jau visi Trampa rīkojumi ir idiotiski vai paranoidāli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits