Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tramps paraksta budžeta likumu

ASV prezidents Donalds Tramps neilgi pēc tviterī izteiktajiem veto draudiem piektdien tomēr parakstījis likumu par 2018.fiskālā gada federālo budžetu, tādējādi novēršot valdības darba apturēšanas draudus.

"Nacionālās drošības vārdā esmu parakstījis šo omnibusa budžeta likumu," teikts Baltā nama izplatītajā Trampa paziņojumā.

"Šajā likumā ir daudz lietas, ar kurām neesmu apmierināts. Ir daudz lietu, kurām šajā likumā nevajadzētu būt, taču zināmā mērā esam spiesti [to pieņemt], ja vēlamies nostiprināt mūsu armiju," norādījis prezidents.

Trampa parakstītais budžets paredz 1,3 triljonus dolāru lielus valdības tēriņus, un to bija nepieciešams parakstīt līdz piektdienas pusnaktij, kad beidzas valdības iestāžu pagaidu finansējuma termiņš.

Kā ziņots, Kongresā trešdienas vakarā pēc nedēļām ilgas stīvēšanās republikāņi un demokrāti beidzot panāca vienošanos par federālo budžetu 2018.finanšu gada atlikušajai daļai.

Pārstāvju palāta kompromisa likumprojektu apstiprināja ceturtdien, bet Senāts - piektdien agri no rīta.

ASV likumdevējiem piecas reizes bija jāpieņem likumi par pagaidu finansējumu, lai valdības darbs turpinātos. Federālās valdības darbs šogad divas reizes jau tika apturēts, un trešā reize būtu nepatīkama republikāņu kontrolētajam Kongresam pirms novembrī paredzētajām starpvēlēšanām.

Panāktā vienošanās nosaka aizsardzības izdevumu līmeni, tai skaitā izdevumu palielināšanu armijai par 2,4% līdz 700 miljardiem dolāru, pārsniedzot 2017.gada līmeni par 61 miljardu dolāru.

Tramps un citi republikāņi vairākkārt bija cēluši trauksmi par to, ka budžeta ierobežojumu dēļ nepietiek līdzekļu armijai.

Nemilitārie pašmāju izdevumi sasniegs 591 miljardu dolāru, pieaugot par apmēram 10%.

Likumprojekts paredz arī apmēram 1,6 miljardus dolāru fizisku barjeru un nožogojumu būvēšanai gandrīz 160 kilometru garumā uz robežas ar Meksiku.

Lai gan tas neparedz atņemt finansējumu tā sauktajām patvēruma pilsētām, kur varasiestādes neveic pasākumus pret nelegāliem imigrantiem, kas nav izdarījuši noziegumus, tas arī neparedz aizsardzību vairāk nekā miljonam imigrantu, kas nelegāli ieradušies ASV kā bērni un kuri pazīstami kā "sapņotāji".

Demokrāti tomēr var būt apmierināti ar to, ka šis likumprojekts paredz palielināt izdevumus tādām jomām kā infrastruktūra, izglītība un cīņa pret opiātu krīzi.

Tajā pašā laikā Tramps paudis neapmierinātību ar nepietiekamo finansējumu viņa iecerētajam robežas žogam, kā arī ar saglabāto neskaidro statusu tā sauktajiem sapņotājiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits