Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tramps paziņo par ASV izstāšanos no Līguma par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju

ASV vienpusēji izstāsies no Līguma par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), sestdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps, apsūdzot Krieviju šī līguma pārkāpšanā.

Tramps arī teica, ka ASV sāks izstrādāt šādas raķetes, ja neizdosies panākt jauna līguma noslēgšanu ar Krieviju un arī ar Ķīnu.

Līgumu par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un toreizējais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

Atbilstoši līgumam abas puses iznīcināja gan nukleārās, gan konvencionālās raķetes ar tuvu darbības rādiusu (500 - 1000 kilometri)  un vidēju darbības rādiusu (1000 - 5500 kilometri), kā arī šo raķešu palaišanas iekārtas. Raķešu iznīcināšana tika pabeigta 1991.gadā, un pavisam tika iznīcinātas 2692 raķetes. Līgums neattiecas uz jūrā bāzētajām raķetēm.

"Mēs izbeigsim šo līgumu un izstāsimies," sacīja Tramps žurnālistiem Nevadas štata Elko pilsētā, kur viņš piedalījās republikāņu kandidāta Senāta starpvēlēšanu kampaņā.

"Viņi to pārkāpj daudzus gadus. Un es nezinu, kāpēc [iepriekšējais ASV] prezidents [Baraks] Obama neveda sarunas, lai izstātos. Un mēs neļausim viņiem pārkāpt kodollīgumu un būvēt ieročus, un mums tas nav atļauts," teica Tramps.

Viņš piebilda, ka ASV atsāks izgatavot šādus ieročus, ja neizdosies panākt jauna līguma noslēgšanu par šiem ieročiem ar Krieviju un Ķīnu.

Avots Krievijas Ārlietu ministrijā, komentējot šo Trampa paziņojumu, apsūdzēja Vašingtonu, ka tā ilgstoši pārkāpj šo līgumu, un sacīja, ka galvenais ASV izstāšanās mērķis ir vienpolāras pasaules radīšana, taču uzsvēra, ka to neizdosies sasniegt.

"Galvenais motīvs ir sapnis par vienpolāru pasauli. Vai tas piepildīsies? Nē," ziņu aģentūra "Interfax" citē avota teikto.

Vēlāk Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs nodēvēja Trampa paziņojumu par šantāžu un ultimātu, lai panāktu Maskavas piekāpšanos.

"Ļoti satraucoši, ka Vašingtonā gandrīz vai katru dienu turpina mēģinājumus ar šantāžas metodēm "izsist" tādas vai citādas piekāpšanās visdažādākajos virzienos," aģentūrai "Interfax" teica Rjabkovs.

"Tagad atklāta spiediena līdzekļu kategorijā tiek iekļauts arī līgums par vidēja un īsa darbības rādiusa raķetēm," sacīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

"Mēs daudzus gadus esam mēģinājuši un turpinām uz to tiekties - panākt, lai ASV iesaistās saprātīgā dialogā par atbrīvošanos no problēmām, kas rada bažas. Taču pēc aizvien atklātākiem [ASV] veiktiem līguma pārkāpumiem veselā virknē virzienu mēs redzam centienus nostādīt Krieviju faktiski ultimāta priekšā," teica Rjabkovs.

"Mēs noraidām pašu metodiku, kas kļūst aizvien dominējošāka ASV politikā Krievijas virzienā. Nekādus ultimātus un šantāžas metodes mēs, protams, nepieņemsim," uzsvēra Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

Vašingtona un Maskava ilgstoši apsūdz viena otru Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju pārkāpšanā. ASV norāda, ka Krievija līgumu pārkāpusi, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729.

papildināta no 10. rindkopas

Top komentāri

Peskova časiks
P
Ļoti labi! Voloģa pats nepārtraukti plātās ar Krievijas it kā pastāvošo kodolbruņojumu, rāda multenes par brīnumieročiem, sola Pindosiju samalt miltos, kaut neviens, absolūti neviens viņu aiz mēles nav raustījis pontoties. Trampa loģiska atbilde. ASV protams lieliski zin, ka Krievelijas ākstu cars muļķīgi blefo, bet kāpēc neizmantot lielsiku izdevīgu, lai izmestu miskastē nu jau nevajadzīgu papīreli? Putins visur plātās, ka esot bērnībā iemācījies ielu izdzīvošanas likumus? Vispār u ielām pirmais zelta likums ir - Ja tu izlielījies, ka sitīsi, tad sit, savādāk sitīs tevi. To gan Voloģa nav ielāgojis.
Valdis
V
Tad nu Beidzot! Vienošnās jau sen nedarbojās-]Krievijas ''Iskander-M''(500/2500),''Rubež ''(4400). Moskovijas brīnumam ta arī nesaprotot pagatnes mācību ,vienošanās -apstākļus. N1-PSRS/Mokovija finansiāli bankrotējusi-nepietiek resursu arsenāla apkalpošanai..... N2- vienošanās Moskovijai sniedza būtiskus uzlabojumus drošibas jomā. Kremlī pazuda ''Peršing-2'' radītais 8 min. sindroms. ASV izstājoties var radīt 3- 5 min. sindromu.
Rūdolfs
R
Interfax raksta-vienpolāra pasaule??? Tas nozīmē-Kremlis nav apmierināts ar ASV dominanci...Bet ja pasaule būtu divpolāra-dominētu ASV un Kremlis, tad acīm redzot Kremlis būtu apmierināts....Kas Baltijai labāks????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits