Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tramps: Polija piedāvā divus miljardus dolāru pastāvīgas ASV bāzes izvietošanai

Polija piedāvā samaksāt vismaz divus miljardus ASV dolāru par pastāvīgas ASV karabāzes izvietošanu šajā valstī, un Vašingtona nopietni apsver šo piedāvājumu, otrdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

Tramps kopīgā preses konferencē ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā sacīja, ka Polija piedāvā Vašingtonai šādu summu, kas palīdzētu segt šīs bāzes izmaksas.

"[Polijas] prezidents piedāvāja mums daudz vairāk nekā divus miljardus dolāru, lai tas tiktu izdarīts, un mēs to apsveram," teica Tramps.

"Mēs to apsveram, pirmkārt, no abu valstu militārās aizsardzības viedokļa, un arī no izmaksu viedokļa," sacīja ASV prezidents.

"Mēs to apsveram ļoti nopietni. Ja viņi ir gatavi to darīt (maksāt), tad tas ir kaut kas, par ko mēs noteikti runāsim," pirms tam teica Tramps.

Duda šajā preses konferencē sacīja, ka NATO dalībvalsts Polija, kurai ilgu laiku bija uzkundzējusies Polija un Padomju Savienība, grib "pastāvīgu amerikāņu bāzi Polijā". Viņš pajokoja, ka šo bāzi varētu nosaukt par "Trampa fortu".

Duda teica, ka Krievijas militārā ekspansija, sākot ar dumpīgu Gruzijas apgabalu ieņemšanu un turpinot ar Ukrainai piederošās Krimas aneksiju, ir daļa no "pastāvīgas starptautisko tiesību pārkāpšanas".

"Ir vesela rinda argumentu par labu faktam, ka ASV bruņoto spēku klātbūtne šajā rajonā ir absolūti attaisnojama," sacīja Duda.

Tramps, kuru politiskie pretinieki apsūdz slepenā norunā Krieviju ar mērķi panākt uzvaru pār Hilariju Klintoni ASV prezidenta vēlēšanās, piekrita Dudas izteiktajam Krievijas novērtējumam.

"Es domāju, ka tā ir ļoti agresīva situācija. Es domāju, ka Krievija ir rīkojusies agresīvi," sacīja Tramps. "Viņi respektē spēku. Viņi kā jebkurš respektē spēku. Un mums ir vislielākais spēks pasaulē, sevišķi tagad."

Polijas parlamenta Senāta vicespīkers Adams Belans pirms tam otrdien paziņoja, ka lēmums par ASV karaspēka pastāvīgu klātbūtni Polijā, visticamāk, tiks pieņemts nākamgad.

"ASV karaspēka izvietošana formula" bija viens no jautājumiem otrdien notikušajās Trampa un Dudas sarunās Vašingtonā.

"Daudzus mēnešus notikušas ekspertu sarunas par iespēju mainīt ASV karaspēka klātbūtnes raksturu Polijā" no rotācijas uz pastāvīgu, sacīja Belans.

Maz ticams, ka galīgais lēmums tiks pieņemts tuvāko mēnešu laikā, "jo šādās lietās lēmumu pieņemšanas process Savienotajās Valstīs ir samērā sarežģīts" un tajā iesaistīts ir "ne tikai Baltais nams, bet arī Valsts departaments, Aizsardzības ministrija un abas Kongresa palātas".

Jautājums par ASV karaspēka pastāvīgu izvietošanu Polijā bija viens no galvenajiem tematiem Polijas aizsardzības ministra Marjuša Blaščaka sarunās piektdien Vašingtonā Kapitolijā un Pentagonā.

Blaščaks intervijā Polijas Radio jūlijā sacīja, ka Polija risina sarunas ar Savienotajām Valstīm par pastāvīgu ASV bāzu izvietošanu un ka šīs sarunas ir "uz pareizām sliedēm".

Top komentāri

redaktoram pohas?
r
"NATO dalībvalsts Polija, kurai ilgu laiku bija uzkundzējusies Polija"
:)
:
Poļi paši gatavi maksāt par to, lai viņus jeņķi drāztu, pat asv "Neatkarības dienu" jau pasludināja par Polijas valsts svētkiem! Pastaldauņi arī to vēlās, bet maks pa cauru!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits