Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vorens Bafets: S&P lēmums samazināt ASV reitingu bija kļūda

Amerikāņu investors un pasaulē trešais bagātākais cilvēks Vorens Bafets pirmdien paziņoja, ka reitingu aģentūras Standard & Poor's (S&P) vēsturiskais lēmums pazemināt ASV reitingu no AAA līdz AA+ ir bijusi kļūda.

Amerika ir pelnījusi reitingu, kas būtu rakstāms ar četriem A burtiem, viņš paziņoja intervijā Bloomberg televīzijai, paužot pārliecību, ka pasaulē lielākajai ekonomikai nedraud jauna recesija.

"Finanšu tirgi rada paši savu dinamiku, taču es nedomāju, ka mums draud jauna recesija," viņš teica, komentējot kraso kritumu akciju tirgos, ko izraisījis S&P piektdienas lēmums samazināt ASV reitingu.

Par investīciju orākulu dēvētais Bafets arī apgalvoja, ka, savus investīciju lēmumus viņš pieņemot, nevadoties no reitingiem.

S&P lēmumu pazemināt ASV reitingu asi kritizējušas ASV amatpersonas, kā arī citi avoti, nodēvējot šo lēmumu par politisku un pārsteidzīgu.              

"Viņi [S&P] ir nodemonstrējuši pārsteidzošu nezināšanu par ASV fiskālā budžeta matemātiku. Es uzskatu, ka viņi izdarīja pilnīgi nepareizus secinājumus no panāktās budžeta vienošanās", paziņoja ASV finanšu ministrs Timotijs Gaitners.

Viņš un citi ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvji atsaukušies uz faktu, ka S&P ir pieļāvusi kļūdu un uzrādījusi par diviem triljoniem ASV dolāru augstāku budžeta deficītu nekā patiesībā.

ASV Finanšu ministrijas amatpersonas, kas piektdienas pēcpusdienā saņēma S&P analītisko materiālu, ziņoja par atklāto kļūdu reitingu aģentūrai, kas to atzina, taču no lēmuma pazemināt ASV reitingu neatteicās, pirmdien pavēstīja kāds Obamas administrācijas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka pagājušajā piektdienā Standard and Poor's pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV reitingu no AAA līmeņa līdz AA+, par iemeslu minot Vašingtonas nespēju kontrolēt savu pieaugošo budžeta deficītu. Šis lēmums izraisīja krasu kritumu globālajos finanšu tirgos, kuros jau pirms tam valdīja dziļas bažas par globālās ekonomikas pieauguma vājināšanos un eiro zonas parādu krīzi.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits