Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zbigņevs Bžezinskis: ASV riskē nonākt karastāvoklī ar Irānu

ASV, veicot piespiedu pasākumus pret Irānu, riskē nonākt ar to karastāvoklī, kam būtu katastrofālas sekas, otrdien brīdināja bijušā Savienoto Valstu prezidenta Džimija Kārtera nacionālās drošības padomnieks Zbigņevs Bžezinskis.

"Mums šķiet, ka mums izdosies izvairīties no kara, virzoties piespiedu pasākumu virzienā," otrdien uzrunājot auditoriju Vašingtonas Atlantijas padomes institūtā, sacīja bijušais Kārtera padomnieks. "Tomēr jo vairāk mēs sliecamies piespiedu pasākumu virzienā, jo vairāk, ja tie nedarbojas, par izvēli kļūst karš. Tas dramatiski sašaurina mūsu izvēles iespējas."

Bžezinskis atzina, ka viņu satrauc "retorikas" eskalācija, Vašingtonai attieksmi pret Irānas kodolprogrammu koncentrējot vienīgi uz to, lai piespiestu Teherānu pakļauties starptautiskajām prasībām, atstājot Vašingtonai maz manevra iespēju.

"Tiek pieņemts daudz mazu lēmumu, kas vienlaikus sašaurina izvēles iespējas nākotnē," norādīja bijusī amatpersona, kuras viedokļiem ASV ārpolitikas jautājumos joprojām ir jūtama ietekme.

"Ja mēs nonākam konfliktā ar Irānu vienā vai citā veidā, mums sekas būs katastrofālas, katastrofālas plašā mērogā un vienlaikus globālas," brīdināja Bžezinskis.

Pēdējo mēnešu laikā pieaugusi spriedze Vašingtonas un Teherānas starpā, ASV nosakot Irānai tās kodolprogrammas dēļ arvien striktākas sankcijas. Vienlaikus izskanējušas ziņas, ka Izraēla apsver iespēju par preventīva militāra trieciena vēršanu pret Irānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits