Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izraēlas premjers Viļņā tiksies ar Baltijas valstu valdību vadītājiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu šonedēļ vēsturiskā vizītē apmeklēs Lietuvu un Viļņā tiksies ar triju Baltijas valstu valdību vadītājiem, ziņu aģentūrai BNS pirmdien apliecinājuši Lietuvas valdības pārstāvji.

Viļņā Netanjahu ieradīsies ceturtdien. Tā būs pirmā Izraēlas premjera vizīte Lietuvā, un tās laikā viņam paredzētas tikšanās arī ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un ebreju kopienas pārstāvjiem.

Kā liecina Latvijas Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) darba kārtība, tikšanās ar Izraēlas premjerministru paredzēta piektdien, 24.augustā, plkst.11.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pirms šīs vizītes nosaucis Izraēlu par Lietuvas stratēģisko partneri Tuvajos Austrumos.

"Mēs uzturam ciešus politiskos un ekonomiskos sakarus un iestājamies par aktīvu Izraēlas un Eiropas Savienības (ES) sadarbību," viņš uzsvēris aģentūrai atsūtītajā komentārā.

Lietuva ir viena no noteiktākajām Izraēlas diplomātiskajām atbalstītājām Eiropā, bet pēdējā laikā tai aizvien biežāk nākas manevrēt starp atšķirīgajām ES un ASV nostājām.

Pērn decembrī pēc Lietuvas iniciatīvas Izraēlas premjers pēc vairāk nekā 20 gadu pārtraukuma tika uzaicināts uz tikšanos ar ES ministriem Briselē.

Vienlaikus Lietuva ietur ES kopējo nostāju neatzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, kamēr nav atrisināts konflikts ar palestīniešiem, un līdz ar citām ES dalībvalstīm atbalsta lielvalstu kodolvienošanos ar Irānu, ko kritizē Izraēla un ASV.

Paredzams, ka Netanjahu vizītes laikā uzmanība tiks pievērsta arī situācijai Gazas joslā.

Kā norādījis Skvernelis, līdztekus starptautisko attiecību jautājumiem Lietuva vēlas nostiprināt divpusējo sadarbību ar Izraēlu aizsardzības, drošības, tai skaitā kiberdrošības jomā.

Divpusējo attiecību darba kārtībā ir arī jautājums par Lietuvas ebreju vēsturisko piemiņu. Paredzēts, ka ar Lietuvas ebrejiem Netanjahu tiksies Viļņas sinagogā.

"Mums ir liels gods, ka līdztekus politiskajām sarunām Izraēlas premjers prāvu uzmanību veltīs arī Lietuvas ebreju kopienai," norādījusi tās priekšsēdētāja Faina Kukļanska.

Līdz Otrajam pasaules karam Lietuvā dzīvoja pāri par 200 000 ebreju, bet vairāk nekā 90% no viņiem tika iznīcināti nacistu okupācijas laikā.

Šobrīd Lietuvā dzīvo aptuveni 3000 ebreju. Lietuva cenšas nostiprināt saites ar tā dēvētajiem ļitvakiem - visā pasaulē dzīvojošajiem ebrejiem, kas cēlušies no Lietuvas vēsturiskajām zemēm.

Šādas saknes ir arī Benjaminam Netanjahu, kas pats dzimis Izraēlā, - viņa vectēva dzimtā vieta ir Krēva, kas atrodas tagadējā Baltkrievijas teritorijā.

 

Top komentāri

zvirbulēns
z
Un, ko tad mūsu Kučinskis teiks tam ēbrejam? Lai pievalda Latvijā dzīvojošos ēbrejus, kuri aktīvi strādā citu valstu, ne Latvijas interesēs?
Fricis Burklāvs
F
Paciemosies savu senčuvkādreizējā dzimšanas vietā un atcerēsies, ka bērnībā viņu sauca par Bibi.
Neslāvs
N
4 nelielu valstu tikšanās, līdzvērtīgi sarunu biedri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits