Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Medijs: Latvija pārdos Astravjecas AES elektroenerģiju, apejot Lietuvu

Laikā, kad Lietuva gatavojas bloķēt elektroenerģijas importu no Baltkrievijā topošās Astravjecas atomelektrostacijas (AES), uzskatot kaimiņvalsts spēkstaciju par nedrošu, Latvija šo elektroenerģiju plāno pārdot, apejot Lietuvu, trešdien raksta Lietuvas ziņu portāls 15min.lt.

Jau ziņots, ka Latvijas Ministru kabinets otrdien nolūkā savlaicīgi mazināt riskus iespējamam elektroenerģijas jaudas plūsmas samazinājumam vai negatīvām tarifa svārstībām atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu par elektroenerģijas tirdzniecības organizēšanu ar trešajām valstīm, kas paredz "brīdī, kad Lietuva būs pārtraukusi elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju, pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību uz Latvijas robežu".

Ministrija skaidrojusi, ka patlaban elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltijas valstīm un trešajām valstīm norit vienīgi uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, bet Lietuvas puse paudusi nostāju slēgt šo robežu tirdzniecībai ar trešajām valstīm līdz ar Astravjecas AES darbības uzsākšanu, kas provizoriski plānota 2020.gada sākumā. Šāds risinājums nodrošinās, ka tirdzniecības nosacījumi ar trešajām valstīm arī turpmāk saglabātos līdzvērtīgā apjomā, kā tas ir noticis līdz šim. Par šā risinājuma īstenošanu Latvija ir konsultējusies ar Lietuvu un Igauniju, kā arī Eiropas Komisiju, norādījusi EM.

Vienlaikus Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoram tiks uzdots uzsākt darbu pie jaunas tirdzniecības jaudu noteikšanas metodikas izstrādes, kas paredzētu atvērt elektroenerģijas tirdzniecībai Latvijas un Krievijas robežu, kad Lietuva būs pārtraukusi elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju.

Kā portālam 15min.lt trešdien sacījis bijušais Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, tas nozīmē, ka elektroenerģija no Astravjecas plūdīs arī uz Lietuvu, vienīgi līgumus slēgs Latvija.

Tikmēr Lietuvas Seima Enerģētikas komitejas priekšsēdētājs Virgīlijs Poderis atzinis, ka jaunā ziņa no Latvijas raisa bažas.

"Mūs šī ziņa neiepriecina. Mūsu nostāja Astravjecas jautājumā ir skaidra, un tam ir vairāki iemesli - kodoldrošība, vesela virkne pārkāptu konvenciju. Jaunajam ražotājam austrumu kaimiņvalstī elektroenerģijas cenā nav iekļauta vides aizsardzības komponente, tādēļ tas radīs negodīgu konkurenci. (..) Turklāt, ielaižot Astravjecas [elektroenerģiju], mēs pasliktinām savus ražošanas veicināšanas nosacījumus," viņš spriedis.

Kā uzskata Poderis, Latvijas lēmums liecina par nodomu gūt īslaicīgu labumu uz ilglaicīgu stratēģisko mērķu rēķina. Viņš izteicis cerību, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija darīs visu, lai pārliecinātu Latviju tomēr atbalstīt Lietuvas nostāju.

Lietuvas pārvades sistēmu operatore Litgrid uzsvērusi, ka konsekventi ievēros likumu, kas aizliedz importēt elektroenerģiju no Astravjecas AES, bet pagaidām Latvijas lēmumu nav sīkāk komentējusi.

Lietuvas Seims 2017.gadā aprīlī pieņēma likumu, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no Astravjecas AES un citām nedrošām kodolstacijām trešajās valstīs, nosakot, ka kodolstacija par nedrošu tiek atzīta, ja tās būvniecībā vai darbībā nav ievērotas vides vai radiācijas un kodoldrošības prasības, pārkāpti starptautiskie līgumi un konvencijas, un spēkstacija apdraud Lietuvas valsts drošību, vidi vai sabiedrības veselību savas ģeogrāfiskās atrašanās vietas vai tehnoloģisko specifikāciju dēļ.

Drīz pēc tam Lietuvas parlaments vērsās pie Latvijas, Igaunijas un Polijas, aicinot neielaist arī šajās valstīs elektroenerģiju, kas ražota nedrošās atomelektrostacijās.

 

Top komentāri

Finks
F
Nevis pārdos bet pirks, tā man šķiet ir diezgan būtiska atšķirība veidojot virsrakstus.
Loģiski būtu...
L
Ka elektrības cenas krīt vismaz uz pusi, vismaz. Bet pateicoties Latvijas SILES apetītei, iespējums vēl celsies ?
:)
:
Nu i pareizi vien darīs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits