Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vējonis: ASV saglabās savu militāro klātbūtni Baltijas reģionā

Samita laikā esam saņēmuši apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā pēc ASV prezidenta Donalda Tramoa un Baltijas valstu prezidentu tikšanās paziņoja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

"Amerikas Savienotās Valstis plāno turpināt periodisku spēku izvietošanu Baltijas valstīs, lai stiprinātu atturēšanās politiku un katalizētu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centienus attīstīt savu valstu aizsardzību. Amerikas Savienotās Valstis ir apņēmušās palīdzēt Igaunijai, Latvijai un Lietuvai uzlabot militāro gatavību un kapacitāti, nodrošinot pastāvīgu palīdzību drošības jomā. Mēs turpinām apzināt jaunas idejas un iespējas, tostarp pretgaisa aizsardzību divpusējā formātā un NATO ietvaros, lai pastiprinātu atturēšanos visā reģionā.," teikts visu četru valstu prezidentu pieņemtajā deklarācijā.

"Baltijas valstis un ASV apņēmušās kopīgi strādāt pie jaunām idejām, priekšlikumiem, lai nostiprinātu atturēšanas politiku un palīdzētu Baltijas valstīm attīstīt jaunas aizsardzības spējas. Vienojāmies cieši sadarboties cīņā ar hibrīdajiem draudiem un propagandas ietekmes mazināšanā," viņš norādīja.

Baltijas valstis un ASV ir apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību. Kopīgi strādāsim, lai sekmētu jaunu projektu īstenošanu inovācijās, modernajās tehnoloģijās, digitālajā ekonomikā. Sekmēsim investīciju, preču un pakalpojumu apmaiņu. ASV apstiprināja gatavību stiprināt BV enerģētisko drošību, nodrošinot sašķidrinātās dabasgāzes eksportu uz mūsu reģionu.

Tāpat sarunā izskanējusi vienošanās paplašināt izglītības un kultūras apmaiņas programmu piedāvājumu.

Vējonis no 2. aprīļa līdz 7. aprīlim darba vizītes ietvaros apmeklē ASV.

Vējonis otrdien piedalīsies arī ASV un trīs Baltijas valstu biznesa forumā un ASV bāzētās domnīcas Atlantic Council organizētajās darba vakariņās. Pēc samita Vašingtonā Valsts prezidents apmeklēs Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām Facebook un Google. Tāpat darba vizītes laikā plānots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Darba vizītes ASV noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs Latvijas simtgadei veltīto Nacionālās Basketbola līgas spēli starp New York Knicks un Milwaukee Bucks. Latvijas labākais basketbolists Kristaps Porziņģis Ņujorkas kluba rindās laukumā gan nedosies, jo līdz sezonas beigām atlabst pēc traumas.

Top komentāri

juris
j
Tramps uz musejo lur ka uz ...
No ASV
N
Par ekonomisko sadarbeebu vissi 4 runaj gan.
oskars
o
Tramps Baltijas valstu prezidentus atklati nosauc par galigiem mulkiem ... praktiski par idiotiem , teikdams :tikai pedejie mulki negrib labas un draudzigas attiecibas ar Krieviju!... Uz musejiem prezidentiem bija zel skatities , es jau nerunaju par citiem misekliem .. Domaju ka sis brauciens bija savu valstu blamaza , nekas vairak ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits