Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

11.septembra gadadienā neziņa par Afganistānu

Piemiņas pasākumos ASV klusē pat prezidenta amata kandidāti. Ceturtdien jau sesto reizi pie Pasaules tirdzniecības centra bijušās atrašanās vietas Ņujorkas centrā pulcējās tūkstošiem cilvēku, kuru tuvinieku dzīvi 2001.gada 11.septembrī pārtrauca lidmašīnas ietriekšanās Dvīņu torņos un Pentagonā. Todien mira 2973 cilvēki, bet pēc tam sāktajā ASV karā pret terorismu bojā gājuši jau vairāk nekā simts tūkstoši.

Septiņos gados Afganistānā, kas tiek uzskatīta par uzbrukuma organizētāju Al Qaeda mājvietu, nemiernieki joprojām nav padevušies un nav notverts arī tās līderis Osama bin Ladens, kurš 2004.gadā uzņēmās atbildību par notikušo. ASV prezidents Džordžs V.Bušs šonedēļ bija spiests paziņot par karaspēka novirzīšanu no Irākas uz Afganistānu, lai palīdzētu tās valdībai cīņā pret teroristiem. "Mēs nedzīvojam filmā, un mums nav superspēku," žurnālistiem pirms piemiņas pasākumiem nācās atzīt Baltā nama preses sekretārei Danai Perino.

Pirmajos mēnešos pēc 11.septembra terorakta uzbrukumu Afganistānai atbalstīja arī daudzi prezidenta Dž.V.Buša politiskie pretinieki, tagad sākotnējais optimisms ir zudis un šaubas par ASV stratēģiju neslēpj arī augstu stāvošas armijas amatpersonas. "Mēs nevarēsim uzvarēt ar ieročiem vien," Bruņoto spēku komitejai trešdien sacīja Štāba priekšnieku komitejas vadītājs Maikls Mallens. Viņš atklāja, ka ir licis pārskatīt pašreizējo stratēģiju Afganistānā, lai padarītu to vispusīgāku. M.Mallens aicināja starptautisko sabiedrību palielināt investīcijas Afganistānā, lai attīstītu valsts infrastruktūru un uzlabotu vietējo iedzīvotāju attieksmi pret ārvalstu karavīriem, ziņo NDTV.

Cīņa pret terorismu joprojām ir arī viens no aktuālākajiem prezidenta kandidātu priekšvēlēšanu kampaņas jautājumiem. Lai gan viņi abi sola pirms uzvaras Afganistānu nepamest, politiķu pieejas ir atšķirīgas. "Prezidents Bušs un senators Makeins nesaprot, ka centrālā fronte karā pret terorismu nav un nekad nav bijusi Irāka," trešdien sacīja Baraks Obama. Savukārt republikāņu kandidāts Džons Makeins apgalvoja, ka situācija Irākā vēl nav pietiekami stabila, lai to pamestu. "Senators Obama tic, ka mums jāzaudē Irākā, lai uzvarētu Afganistānā. Es gribu uzvarēt Irākā un Afganistānā," uzsvēra Dž.Makeins.

Ceturtdien abi politiķi gan iztika bez strīdiem un uz piemiņas pasākumiem devās kopā. "Mēs aizmirsīsim politiku un sanāksim kopā, lai atjaunotu tālaika vienotību un skumtu kopā ar tuviniekus zaudējušajiem radiem un draugiem," teikts abu prezidenta kandidātu izplatītajā paziņojumā. Vairāki pasākumu dalībnieki gan norādīja, ka varētu būt pienācis laiks atteikties no plašiem piemiņas pasākumiem. "Iespējams, pārāk ilgi esam uzturējuši šīs atmiņas pie dzīvības. Cik bieži ir jāatplēš brūces?" AP reportierim retoriski jautāja Čārlzs Vulfs, kurš teroristu uzbrukumā zaudēja sievu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

11.septembra uzbrukumi

19 teroristi 2001.gada 11.septembra rītā nolaupīja četras lidmašīnas, lai uzbruktu svarīgākajiem ASV simboliem: Dvīņu torņiem, Pentagonam un Baltajam namam.

Trīs lidmašīnas sasniedza mērķi, ceturtā nokrita pļavā netālu no Šenksvillas pilsētas Pensilvānijas štatā.

Uzbrukumos kopā bojā gāja 2973 cilvēki.

Pēc uzbrukuma ASV izveidoja internēto nometni Gvantanamo līcī.

Aizbildinoties ar cīņu pret terorismu, ASV iebruka Afganistānā un Irākā, gāžot attiecīgi Taleban un Sadama Huseina režīmu.

Dvīņu torņu vietā Ņujorkā iecerēts uzbūvēt izskata ziņā līdzīgus, bet tehniski uzlabotus debesskrāpjus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits