Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

1953. gada 29.maijā pirmo reizi tika iekarots Everests

Šajā dienā pirms 62 gadiem pirmo reizi tika iekarota Everesta virsotne, pirmie kalna smaili sasniedza jaunzēlandiešu alpīnists un pētnieks Edmunds Hilarijs un viņa pavadonis Tengzings Norgejs. Ekspedīciju vadīja britu armijas virsnieks Džons Hants.

Ekspedīcija, kurai beidzot izdevās iekarot kalna smaili, bija pēc kārtas devītā. Astoņi pirmie mēģinājumi bija cietuši sakāvi. Grupā bija 13 alpīnisti, tomēr jānorāda, ka ekspedīciju pavadīja gandrīz 400 cilvēki. 

Ziņa par Everesta iekarošanu Lielbritāniju sasniedz 2. jūnijā - karalienes Elizabetes kronēšanas dienā. Pēc atgriešanās Liebritānijā Hilariju un Hantu iecēla bruņinieku kārtā, bet pavadoņi saņēma medaļas un karalienes pateicības. 

Žurnāls Time Hilariju nosaucis par vienu no 100 ietekmīgākajiem 20.gs. cilvēkiem.

Mūsdienās Everesta smaili sasnieguši apmēram 3000 cilvēku.  Pateicoties alpīnisma ekipējuma uzlabojumiem, pēdējo sešdesmit gadu laikā ievērojami ir palielinājies veiksmīgo Everesta iekarošanas mēģinājumu skaits. Vēl 1990. gadā tikai 18% mēģinājumu noslēdzās ar panākumu, tad 2012. gadā - jau 56%, apgalvoja izdevums National Geographic.

Laikraksts Diena jau Everesta iekarošanas 60.gadu jubileja rakstīja, par problēmām, kas piemeklējušas pasaules augstāko smaili pēdējās desmitgadēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits