Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

1977. gadā palaistā Voyager 2 ielido starpzvaigžņu telpā

Vien otro reizi mūsu planētas vēsturē cilvēku radīts objekts veicis tik tālu ceļu, lai nokļūtu heliopauzē, proti, apgabalā, kur Saules vēja spiediens ir vienāds ar starpzvaigžņu telpas gāzu spiedienu. Citiem vārdiem sakot - 1977. gadā NASA palaistā zonde Voyager 2 sasniegusi nosacītu starpzvaigžņu telpas robežu. Iepriekš to paveica Voyager 1, jau 2012. gadā.

Pirmdien NASA paziņoja, ka Voyager 2 zonde ielidojusi kosmosa apgabalā, kur to nu bombardē lielas enerģijas daļiņas, kuru izcelsme ir aiz Saules sistēmas robežām. Tieši tā NASA secināja, ka Voyager 2 zonde atstājusi heliosfēru.

Latvijas Universitātes izdevums Zvaigžņotā Debess rakstījis, ka Voyager 2 zondei "vēl darbojas instruments ar nosaukumu plazmas spektrometrs. Tas var izmērīt Saules vēja ātrumu, blīvumu un temperatūru uz heliosfēras robežas."

NASA astrofiziķe Džordžija Denolfo, paziņojot par Voyager 2 vēsturisko sasniegumu, atzina, ka līdz šim "mēs varējām skatīties uz galaktiku caur mūsu heliosfēras aizmigloto "lēcu", bet nu varam spert soli tālāk."

"Visi esam priecīgi, ka Voyager misijas zondes spējušas darboties tik ilgi, lai sasniegtu šo robežšķirtni," izdevums The Verge citē Voyager programmas projektu menedžeri Sūzenu Dodu. "Šo brīdi gaidījām visi. Nu ar nepacietību gaidām, ko varēsim iemācīties no tā, ko zonde "redzēs" ārpus heliopauzes."

Vēl bez vesela arsenāla ar mērierīcēm abas zondes līdzi nes arī informāciju par dzīvi uz Zemes laika posmā līdz 1977. gadam, tostarp skaņu ierakstus un attēlus - gadījumam, ja zonde jebkad nonāk citu saprātīgu būtņu rīcībā. 

Jāatgādina - kaut abas Voyager zondes nu atrodas starpzvaigžņu telpā, tās aizvien ir mūsu Saules sistēmas robežās. Tiek uzskatīts, ka Saules sistēmas ārējo robežu nosaka tā dēvētā Orta mākoņa - komētu un citu objektu veidota josla orbītā ap Sauli tālu aiz Plutona orbītas - ārējā mala. 

Top komentāri

rodo
r
grūti aptverams, bet sanāk ka tika uzražota iekārta, kas funkcionē jau vairāk kā 40 gadus, bez jebkādas ārējas iejaukšanās
TUR mēs visi reiz nonāksim.
T
Nav jau CITAS alternatīvas, jo uz zemes palikt nevienam nav iespējams. Vienīgi sadaļai - pīšļi.
Elektrību "Vojadžerim"
E
ražo šis brīnums (izotopa sabrukšanas rezultātā izdalošos siltumu pārvērš elektrībā) - https://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits