Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Google un Facebook apkrāpšanā apsūdzētais lietuvietis atzinies miljonu krāpniecībā

Lietuvas pilsonis Ēvalds Rimašausks, kuru Amerikas Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes apsūdzējušas vairāk nekā 120 miljonu ASV dolāru (aptuveni 105 miljonu eiro) izkrāpšanā no kompānijām Google un Facebook, trešdien atzinis savu vainu datorkrāpniecībā.

Atzīšanās rakstu Rimašausks iesniedzis Manhetenas federālajā tiesā.

Kā paziņojis tiesnesis Džordžs Danielss, spriedums šai lietā tiks pasludināts 24. jūlijā.

Rimašauskam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 30 gadiem un naudassods līdz vienam miljonam dolāru.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes pēc ASV lūguma Rimašausku aizturēja 2017.gada martā un vēlāk izdeva Amerikas Savienotajām Valstīm. Visu šo laiku viņš atradies apcietinājumā.

Kā liecina tiesas dokumenti, Google Rimašauskam pārskaitījusi 23 miljonus dolāru un Facebook - gandrīz 100 miljonus. Google norādījusi, ka šī nauda ir atgūta, savukārt Facebook informē, ka atguvusi lielāko daļu zaudētās summas.

Iepriekš ziņots, ka ASV tiesībsargājošās iestādes Rimašauskam izvirzījušas apsūdzības krāpšanā, naudas atmazgāšanā un identitātes zādzībā.

Pēc ASV Tieslietu ministrijas informācijas, Rimašauska izveidotā naudas izkrāpšanas shēma darbojusies vismaz no 2013. līdz 2015. gadam.

Naudu viņš izkrāpis ar tā dēvētās pikšķerēšanas (fišinga) shēmas palīdzību, sūtīdams ASV kompānijām elektroniskā pasta vēstules, kurās uzdevies par kādas Āzijā reģistrētas kompānijas darbinieku, un tās regulāri pārskaitījušas šai kompānijai naudu.

Rimašauskam izvirzītajā apsūdzībā bija norādīts, ka viņš Latvijā reģistrējis kompāniju, kam bija tāds pats nosaukums kā Āzijā pazīstamam elektronisko preču ražotājam, un šīs Latvijā reģistrētās kompānijas vārdā atvēris vairākus banku kontus. Toreiz portāls rus.lsm.lv uzņēmumu reģistrā ar Crediweb.lv palīdzību bija noskaidrojis, ka lietuvietis Latvijā kontrolējis kompāniju SIA Quanta Computer Inc, kas reģistrēta dzīvoklī Daugavpilī.

Īstā Quanta Computer Inc, kas bāzēta Taivānā, saskaņā ar tās mājaslapā pieejamo informāciju ir pasaulē lielākais tehnoloģiju uzņēmums, kas ražo detaļas klēpjdatoriem. Google un Facebook regulāri iepirkušas no īstās Quanta Computer Inc gan pakalpojumus, gan preces.

Rimašausks abām amerikāņu kompānijām sūtījis e-pasta vēstules, kurās uzdevies par Taivānā bāzētās kompānijas darbinieku vai aģentu. Šajās vēstulēs, kas sūtītas no viltotām, taču ticamām adresēm, doti norādījumi par īstās Quanta Computer Inc piegādēm veikt apmaksu uz Latvijā reģistrētās SIA Quanta Computer Inc kontiem Latvijas un Kipras bankās.

Lai skaidrotu lielo resursu pieplūdumu, bankām uzrādīti viltoti rēķini, līgumi un vēstules ar viltotiem zīmogiem un ASV korporāciju darbinieku parakstiem. Nauda no Latvijā reģistrētās Quanta Computer Inc kontiem uzreiz pārskaitīta uz citiem kontiem Latvijā, Kiprā, Slovākijā, Lietuvā, Ungārijā un Honkongā, kas nebija saistīti ar Latvijā reģistrēto Quanta Computer Inc.

Kā brīdinājis Eiropas Savienības policijas dienests Eiropols, pēdējā laikā pikšķerēšanas gadījumu skaits kibertelpā pieaudzis, un kompānijām ieteicams uzmanīgāk pārbaudīt savas sadarbības partneres.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
vispaar smalki straadaajis chalis, tikai dazhas nelielas kljuudinjas kaapeec vinju piekjeera.
mūsu p......
m
taisās atteikties no skaidras naudas darījumiem !!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits