Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

SpaceX nesējraķetes piezemēšanās uz peldošas platformas atkal neveiksmīga

ASV privātfirmas SpaceX nesējraķete Falcon 9 svētdien sadalījās, mēģinot piezemēties uz peldošas platformas Klusajā okeānā, un tā bija ceturtā šāda veida neveiksme kompānijas plānos par nesējraķešu daudzkārtēju izmantošanu.

Nesējraķete tika palaista no Vandenberga gaisa spēku bāzes Kalifornijā un tomēr izpildīja galveno misiju, ievirzot orbītā 180 miljonu ASV dolāru (165 miljonu eiro) vērtu ASV un Francijas satelītu Jason-3 jūras līmeņa paaugstināšanās izpētei.

"Nu, šoreiz vismaz [nesējraķetes] gabali bija lielāki!” mikroblogu vietnē ierakstīja SpaceX vadītājs Īlons Masks, komentējot neveiksmīgo piezemēšanos.

SpaceX mēģina palaistās nesējraķetes nosēdināt uz Zemes, lai nākotnē atkārtoti izmantotu to daļas, padarot kosmosa lidojumus lētākus un ilgtspējīgākus nekā iepriekš.

Firmai decembrī izdevās veiksmīgi īstenot nesējraķetes Falcon 9 pirmās stadijas vertikālu piezemēšanos uz cieta pamata ASV gaisa spēku bāzē Kanaveralas zemesragā Floridas štatā.

Lai gan piezemēšanās uz peldošas platformas okeānā ir grūtāka, SpaceX grib pilnveidot arī šo metodi, jo piezemēšanās uz kuģiem “ir vajadzīgas liela ātruma misijās”, vietnē Twitter rakstīja Masks.

Pašlaik pēc nesējraķešu startiem dārgi to komponenti parasti tiek nogāzti okeānā, izšķiežot simtiem miljonu dolāru.

SpaceX konkurentei ASV firmai Blue Origin, kuru vada interneta veikala Amazon dibinātājs Džefs Bezoss, novembrī izdevās nosēdināt raķeti, bet tas attiecās uz suborbitāliem lidojumiem, nevis kravu nogādāšanu Starptautiskajai kosmosa stacijai (SKS) orbītā ap Zemi.

Piezemēšanos uz platformas okeānā, ko vairākkārt neveiksmīgi izmēģināja SpaceX, nav mēģinājusi panākt neviena cita kompānija.

Svētdien notikušajā piezemēšanās mēģinājumā viens raķetes statnis izvirzījās nepareizi, tāpēc raķete apgāzās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits