Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Afganistānas vadoni apsūdz narkobiznesa atbalstīšanā

Aiz miljardiem vērtās Afganistānas opija industrijas stāv viens cilvēks — Afganistānas prezidents Hamīds Karzajī. Viņš sargā vietējos narkobaronus no likuma varas, sabotē ASV opija magoņu lauku iznīcināšanas plānus un atbrīvojas no pārlieku centīgajām amatpersonām. Ar šādu paziņojumu klajā nācis bijušais ASV pretnarkotiku un tieslietu reformas koordinators Afganistānā Tomass Šveihs.

Tā visa pamatā esot viens mērķis: nākamgad Afganistānā notiks prezidenta vēlēšanas, un H.Karzajī vēlas saglabāt amatu. Valsts dienvidu provincēs, kurās ir lielākie opija magoņu lauki, viņu atbalsta līdz 95% iedzīvotāju.

Nevienlīdzīgā cīņa


Rakstā, kas tiks publicēts svētdienas The New York Times izdevumā, bet jau tagad lasāms laikraksta interneta mājaslapā, T.Šveihs stāsta par darba pieredzi Afganistānā un mudina Vašingtonu pievērst lielāku uzmanību prezidenta uzvedībai. "Karzajī uzskata, ka nevarēs pieveikt visus narkotiku ražošanā iesaistītos cilvēkus, tāpēc pieļauj zināmu korupcijas līmeni, lai saglabātu varu," T.Šveihs piektdien sacīja intervijā BBC.

T.Šveihs uzsver, ka visi panākumi narkotiku ierobežošanā gūti nabadzīgajos valsts ziemeļos, taču dienvidos, kur valda H.Karzajī sabiedrotie, opija ražošana pēdējos gados ir ievērojami pieaugusi, palielinot arī kopējo valstī iegūto narkotiku apjomu. Tāpēc, viņaprāt, maldīgs plašsaziņas līdzekļu un Afganistānas valdības bieži minētais attaisnojums, ka nabadzīgajiem afgāņu zemniekiem nav citas iespējas, kā nodarboties ar opija audzēšanu. To neoficiāli esot atzinis arī bijušais Afganistānas narkotiku apkarošanas ministrs Habibulla Kaderi. Nabadzību liekot vainot valsts prezidents, lai attaisnotu rezultātu trūkumu, T.Šveiham sacījis politiķis.

Agrāk ASV bija iecerējušas vairākumu lauku iznīcināt, no gaisa izsmidzinot pesticīdus. Taču pret to iebildis gan H.Karzajī, gan amerikāņu sabiedrotie Eiropā.

Prezidents apgalvoja, ka tas saniknos vietējos iedzīvotājus, bet ES pauda bažas par iespējamo biosfēras piesārņošanu. Tāpēc ASV narkotiku apkarotājiem nākas magoņu laukus iznīcināt ar traktoriem, pret kuriem Taliban sūta cīņā bruņotus kaujiniekus.

Savukārt Pentagons nevēloties narkotiku iznīcināšanai norīkot savus karavīrus, jo viņu uzdevums esot cīņa pret kaujiniekiem, bijušos darba devējus apsūdz T.Šveihs. Nevienlīdzīgās cīņas dēļ narkofermeri jaunus laukus apstāda krietni ātrāk, nekā ASV spēj iznīcināt vecos.

"Efektīvu pretnarkotiku programmu neļauj īstenot savāda biklu eiropiešu, tuvredzīgu mediju, korumpētu afgāņu, aklu Pentagona virsnieku, politiski motivētu demokrātu un Taliban apvienība," situāciju rezumē T.Šveihs.

Kļūdas atzīst bijušie


"Prezidents Karzajī mums ir pierādījis gan ar vārdiem, gan darbiem, ka viņš sadarbojas ar mums, lai uzlabotu situāciju valstī," uzklausījis apsūdzības, AP paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāvis Gonsalo Galjegoss. "Tā ir dārga, ilgtermiņa cīņa," viņš uzsvēra. Savukārt bijušais ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Afganistānā Manns Leverets raidsabiedrībai Al Jazeera atklāja, ka Vašingtona zinājusi par oficiālās Kabulas ciešo saistību ar narkobiznesu. "Tā vietā, lai atbalstītu šos kaušļus, mums vajadzēja finansēt ANO miera uzturētājus, kas pārraudzītu visu valsts teritoriju," kļūdas atzina M.Leverets. Afganistānas valdība apsūdzības nekomentēja, bet Lielbritānijas valdība BBC solīja turpināt ilgtermiņa cīņu pret "narkotiku piedāvājumu un pieprasījumu".

ANO dati liecina, ka opija magones Afganistānā aug 200 tūkstošu hektāru lielā platībā. Tas ir jauns rekords, kas ļauj Afganistānai nodrošināt 90% visas pasaules pieprasījuma. Pagājušogad valstī tika iegūtas 9000 tonnas opija, ar ko pietiek, lai saražotu vairāk nekā 880 tonnu heroīna ar kopējo tirgus vērtību četru miljardu ASV dolāru apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits