Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Alianses jubilejas samitā galvenā uzmanība Afganistānai

Albānijas un Horvātijas sēšanās pie dalībvalstu galda NATO jubilejas samitā, kas sākas piektdien, visticamāk, uz laiku pieliks punktu tālākai alianses paplašināšanai. Jaunu valstu uzņemšana arī nebūs viens no galvenajiem punktiem alianses darba kārtībā, jo galvenais jautājums būs jaunā ģenerālsekretāra izvirzīšana un misija Afganistānā. Tikmēr Latvijai svarīgi būs akcentēt Baltijas reģiona aizsardzības plāna ātrāku izstrādi.

ASV vairs neuzstāj

NATO 60.gadadienas samitam Strasbūrā un Bādenbādenē plānots piešķirt īpašu simbolisko nozīmi, tā apliecinot Francijas un Vācijas draudzību. Simboliska būs arī Albānijas un Horvātijas līderu pievienošanās dalībvalstu saimei - oficiāli tās iestājās aliansē jau trešdien. Aiz NATO durvīm palika Maķedonija, kuras uzņemšanu bloķēja Grieķija. Abas puses jau daudzus gadus ķīvējas par to, kādam būtu jābūt Maķedonijas nosaukumam.

Nezināmā nākotnē palikusi arī Ukrainas un Gruzijas tuvināšanās aliansei. Pērn samitā Bukarestē vairāku valstu pretestības dēļ abām nepiešķīra rīcības plānu dalībai aliansē. To vēl vairāk attālināja Gruzijas karš ar Krieviju, savukārt politisko un ekonomikas krīžu tricinātajā Ukrainā joprojām vairākums iedzīvotāju iebilst pret dalību NATO. Iepriekšējais ASV prezidents Džordžs V.Bušs tālāku alianses paplašināšanu stingri atbalstīja, savukārt Baraks Obama vairs nav tik uzstājīgs. "Amerikāņu līdzdalība paplašināšanā ir apstājusies uz diviem trim gadiem," Dienai saka augsti stāvošs diplomāts. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis pieļauj, ka NATO valstu vadītāji varētu spriest, kādi varētu būt pavisam konkrēti darbi, kurus sadarbībā ar NATO varētu īstenot Gruzija un Ukraina.

"Mēs gribētu netieši uzrunāt arī aizsardzības plānošanu Baltijas reģionā," par Latvijas interesēm samitā stāsta I.Lieģis. Tikai pēdējā gada laikā sākta šādu plānu izstāde, samitā tie varētu tik izrunāti, apspriežot alianses kopējo stratēģisko koncepciju. Cits Latvijas interešu objekts būs alianses tālākās attiecības ar Krieviju. Pēc kara Gruzijā NATO un Krievijas attiecībās iestājās atsalums, taču tagad esot iespēja situāciju mainīt.

Viens no lielākajiem strīdus āboliem būs dalībvalstu karavīru skaita palielināšana Afganistānā. NATO vadība mudinās nosūtīt ap 4000 vīru papildspēkus uz četriem mēnešiem vasarā, kad Afganistānā paredzētas vēlēšanas. Latvija paudīs apņemšanos paturēt Afganistānā 160 karavīrus, taču šo skaitu nepalielinās, sacīja I.Lieģis.

Jaunais līderis nav zināms

Intriga saglabāsies jaunā NATO ģenerālsekretāra izvēlē. Skaidru viedokli par Dānijas premjera Andersa Foga Rasmusena iecelšanu šajā amatā joprojām nav paudusi Turcija. Diplomāti pieļauj, ka samita aizkulisēs notiks "tirgošanās", kurā Turcija apmaiņā pret atbalstu A.F.Rasmusenam var pieprasīt ES nostājas mīkstināšanu iestāšanās sarunās. Ja par viņa kandidatūru neizdosies vienoties, uz šo amatu varētu virzīt Kanādas aizsardzības ministru Pīteru Makeju vai Norvēģijas ārlietu ministru Jūnasu Gāru Stēri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits