Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Teju 7 miljoniem cilvēku Dienvidsudānā ir grūtības sagādāt sev regulāru un pilnvērtīgu uzturu

ANO: Dienvidsudānā bads valda nekad nebijušos apmēros

Dienvidsudānā smagam badam pakļauts rekordliels cilvēku skaits jeb nepilni septiņi miljoni valsts iedzīvotāju, piektdien brīdināja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūras. Bads Dienvidsudānā pastiprinās, lai gan pērn spēkā stājās pamiers, kas izbeidza kaujas vairāk nekā piecus gadus ilgušajā pilsoņu karā.

"Bads Dienvidsudānā ik gadu sasniedz jaunu un nepieredzētu līmeni, miljoniem cilvēku dzīvojot neziņā, kur tikt pie nākamās maltītes, jo īpaši šajā gada laikā. Maijā-jūlijā bads sasniedz augstāko līmeni," Džūbā teica ANO Pasaules pārtikas programmas (WEP) pārstāve Hsjao-Veja Lī.

ANO aprēķinos izmanto tā dēvēto Integrētās pārtikas drošības klasifikācijas (IPC) skalu, kurā bads tiek raksturots skalā no viens līdz pieci.

WEP, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) un Bērnu fonds (UNICEF) paziņoja, ka Dienvidsudānā 1,8 miljoni cilvēku cieš no ārkārtas jeb ceturtā līmeņa bada, kas nozīmē, ka starp maltītēm ir lieli pārtraukumi, ir akūts uzturvielām bagāta ēdiena trūkums un pārmērīgs bada nāves gadījumu skaits. Vēl vairāk nekā pieciem miljoniem cilvēku Dienvidsudānā regulāri sanāk izlaist maltītes.

2019. gada sākumā tika lēsts, ka 6,1 miljons cilvēku Dienvidsudānā cieš badu, bet tagad šis skaitlis ir sasniedzis 6,9 miljonus cilvēku, kas ir 61% no valsts iedzīvotājiem.

IPC sistēma nosaka, ka piektā līmeņa bads ir raksturojams kā katastrofāls. Kad tas ir attiecināms uz vismaz 20% iedzīvotāju, uzskatāms, ka valstī valda bads.

Lai gan pašlaik tehniski valstī nav izsludināms bada stāvoklis, kopējais cilvēku skaits, kuriem ir nepieciešama pārtikas palīdzība, šajā laikā ir palielinājies par apmēram diviem miljoniem.

ANO aģentūru paziņojumā norādīts, ka ikgadējā pārtikas trūkuma sezona šogad sākusies agrāk, jo zemās ražas 2018. gadā dēļ pārtikas krājumi ir rekordmazi. Tāpat arī kavējās 2019. gada lietus sezonas sākums.

Ekonomiskā nestabilitāte, gadiem ilgas kaujas un cilvēku pārvietošana, augstās pārtikas cenas apgrūtina pārtikas pieejamību Dienvidsudānā.

Dienvidsudāna tika ierauta pilsoņu karā 2013. gada decembrī, divus gadus pēc neatkarības iegūšanas, kad prezidentam Salvam Kīram lojālie spēki sāka cīņu pret bijušajam viceprezidentam Rīkam Mačaram lojālajiem spēkiem. Kīra ir no dinku tautības, bet Mačars pārstāv nueru tautību.

Pilsoņu karā ir nogalināti 380 tūkstoši cilvēku, bet četri miljoni cilvēku ir pametuši savas mājas, tas ir izraisījis Āfrikas lielāko bēgļu krīzi kopš 1994. gada Ruandas genocīda.

Septembrī parakstītais miera līgums paredz, ka Kīrs ar Mačaru izveidos vienotības valdību. Miera līgums paredz Mažara atgriešanos no trimdas, taču tā ir atlikta par sešiem mēnešiem līdz novembrim.

Top komentāri

Ciprese
C
Tas ir tiešām ārprāts. 21. gadsimts.Puse pasules burtiski ķēzās ar ēdienu , nezinot ko, kur un kā! Nākas tikai pabrīnīties, kā Zeme mūs vēl visus nes...
Zzz
Z
Nu un? Izdaliet prezervatīvus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits