Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ANO: Irānas cietumos simtiem ieslodzīto slepeni tiek izpildīts nāvessods

Irānas varas iestādes slepeni izpilda nāvessodu simtiem cietumnieku, liecina jauns ANO ziņojums, kurā runāts par augošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Islāma Republikā.

Ziņojumu sastādījis jaunais ANO īpašais ziņotājs par situāciju cilvēktiesību jomā Irānā Ahmeds Šaheds, kurš šajā amatā stājās 1.augustā. Ziņojums publicēts tīmekļa vietnē "Foreign Policy".

Ziņojumā tuvāk aplūkota situācija Vakilabadas cietumā Mešhedā, Irānas austrumos. Dokumentā ziņots par virkni cilvēktiesību pārkāpumu, sākot no runas brīvības aizlieguma un beidzot ar spīdzināšanu, tomēr visšokējošākais, šķiet, ir lielais nāvessodu skaits.

Ziņojumā teikts, ka saskaņā ar oficiālajiem datiem 2011.gadā Irānā notikušas 200 nāvessodu izpildes, no kurām 83 janvārī.

"Turklāt varasiestādes 2010.gadā Vakilabadas cietumā veikušas vairāk nekā 300 slepenas nāvessoda izpildes. (..) Vakilabadas amatpersonas, pārkāpjot Irānas likumu, izpildījušas nāvessodu bez ieslodzīto advokātu vai ģimenes ziņas vai klātbūtnes un bez sodāmo savlaicīga brīdinājuma," secināts ziņojumā.

"Ziņots arī, ka vismaz 146 slepenas nāvessoda izpildes notikušas 2011.gadā," teikts ziņojumā.

Šaheds atzīmējis, ka četri procenti nāvessodu izpildīts personām, kurām nav izvirzītas apsūdzības. Ar nāvi sodīti 100 pusaudži, un vairāk nekā 100 nāvessodi šogad vien piespriesti par narkotiku kontrabandu un citiem ar narkotikām saistītiem likumpārkāpumiem.

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" apkopotā informācija liecina, ka 2010.gadā Irānā nāvessods izpildīts 388 cilvēkiem, bet "Amnesty International" dati vēsta par 252 nāvessoda gadījumiem, līdz ar to ierindojot Irānu ar otrajā vietā aiz Ķīnas pēc to personu skaita, kam izpildīts nāvessods.

Irānā nāvessods paredzēts par slepkavību, izvarošanu, bruņotu laupīšanu, narkotiku kontrabandu un laulības pārkāpšanu.

Islāma Republika apgalvo, ka nāvessodam esot svarīga nozīme likuma un kārtības saglabāšanā un tas tiekot piespriests tikai pēc vispusīgas juridiskas procedūras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits