Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ANO nosoda Lībijas ieroču embargo pārkāpumus

ANO misija Lībijā (UNSMIL) nosodījusi ANO Drošības padomes noteiktā Lībijas bruņojuma embargo pārkāpumus, kas joprojām turpinās, neraugoties uz starptautiskajā samitā Berlīnē pirms nedēļās pausto līderu apņemšanos.

Svētdien publicētajā paziņojumā misija pauda "dziļu nožēlu tam, ka Lībijā turpinās klaji ieroču embargo pārkāpumi".

Pasaules līderi 19.janvārī Berlīnes samitā plašāka plāna ietvaros par Lībijas konflikta izbeigšanu apņēmās pārtraukt ārvalstu iejaukšanos Lībijā un ievērot 2011.gadā noteikto ieroču embargo.

Līderi vienojās par pastāvīgu pamieru un soļiem kaujinieku grupējumu izformēšanai, kā arī politisko procesu ANO aizbildnībā.

12.janvāra pamiers, par ko vienojās Tripolē bāzētā valdība un ietekmīgais komandieris Halifa Haftars, kas atbalsta Tubrukā bāzēto valdību, iedzīvotājiem galvaspilsētā Tripolē devis ilgi gaidīto atelpu, teikts UNSMIL paziņojumā.

"Tomēr šo trauslo ugunspārtraukšanu tagad apdraud šobrīd notiekošās ārvalstu karotāju, ieroču, munīcijas un modernu sistēmu piegādes [konflikta] pusēm, ko veic dalībvalstis, arī dažas, kas piedalījās Berlīnes konferencē," teikts paziņojumā.

Pēdējo desmit dienu laikā Lībijas lidostās ieradušās vairākas lidmašīnas, kas abām konflikta pusēm piegādājušas "modernu bruņojumu, bruņu transportu, konsultantus un karotājus".

"Misija nosoda turpinošos pārkāpumus, kas rada draudus, ka valsts var tikt ierauta jaunā un intensīvākā kauju kārtā," brīdināja ANO misija.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Tubrukas valdībai lojālā komandiera Halifas Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Kā pagājušajā nedēļā ziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), šobrīd Lībijā atrodas arī teju 2400 Turcijas atbalstītu Sīrijas kaujinieku, bet vēl 1700 Sīrijas rekrūšu patlaban tiek apmācīti Turcijā.

Turcija vēlas nosūtīt uz Lībiju aptuveni 6000 sīriešu, atsaucoties uz informāciju, kas saņemta no aktīvistiem, vēsta SOHR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits