Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

ANO tiesa liek Izraēlai pārtraukt uzbrukumu Rafahai

ANO Starptautiskā tiesa piektdien nolēmusi, ka Izraēlai ir nekavējoties jāpārtrauc uzbrukums Rafahai, norādot, ka humānā situācija šajā palestīniešu teritorijā ir katastrofāla.

Izraēlai ir "nekavējoties jāpārtrauc militārā ofensīva un visas citas darbības Rafahas rajonā, kas var radīt palestīniešu grupai Gazā tādus dzīves apstākļus, kas var novest pie tās pilnīgas vai daļējas fiziskas iznīcināšanas", paziņoja tiesa.

Tiesa arī lika Izraēlai turēt atvērtu Rafahas robežšķērsošanas punktu, lai nodrošinātu netraucētu humānās palīdzības piegādi.

Izraēlai "jātur atvērts Rafahas robežšķērsošanas punkts, lai netraucēti nodrošinātu steidzami nepieciešamos pamatpakalpojumus un humāno palīdzību", teikts spriedumā.

Tāpat tiesa aicināja nekavējoties atbrīvot ķīlniekus, kurus grupējums "Hamās" sagrāba 7.oktobra uzbrukumā Izraēlai.

"Tiesa uzskata, ka ir ļoti satraucoši, ka daudzi no šiem ķīlniekiem joprojām atrodas gūstā, un atkārtoti aicina viņus nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot," paziņoja tiesa.

Pēc tiesas lēmuma publiskošanas Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs paziņoja, ka viņš piektdien telefoniski apspriedīsies ar augstākā līmeņa ministriem.

Izraēlas finanšu ministrs Bezalels Smotrihs reaģēja uz spriedumu, platformā "X" norādot, ka "vēsture tiesās tos, kas šodien stāv līdzās "Hamās" "Islāma valsts" nacistiem".

Tiesā pret Izraēlu vērsās Dienvidāfrika, kura apsūdzējusi Izraēlu genocīdā pret palestīniešiem Gazas joslā.

Dienvidāfrika pamatoja savu iesniegumu, apgalvojot, ka tiesas iepriekš veiktie pasākumi saistībā ar karu Gazas joslā bija nepietiekami.

Lai gan tiesas lēmumi ir saistoši, tai nav nekādu līdzekļu, lai piespiestu valstis tos ievērot. Tomēr tiesa var aicināt ANO Drošības padomi rīkoties.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits