Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ar dzelzs dūri pret korupciju

Vitālijs Kļičko pretendē Kijevas mēra amatam un sapņo par atgriešanos boksa ringā


Vitālijs Kļičko skaidri zina, kādas pārmaiņas viņš gribētu panākt Ukrainā. Lai tās ilustrētu, viņš nereti stāsta par kādu gadījumu, ko viņam pirms dažiem gadiem nācies piedzīvot Vācijas pilsētā Hamburgā. Vitālija automašīnu apturēja policiste, kas atpazina slaveno bokseri un palūdza viņa autogrāfu. Pēkšņi viņa pamanīja, ka Vitālijs nav piesprādzējies, un nekavējoties izrakstīja viņam soda kvīti par 30 eiro (28 latiem). V.Kļičko uzskata, ka tieši tādi policisti ir vajadzīgi Ukrainai. "Mēs nevaram mainīt stāvokli Kijevā, nesalaužot noziedzības un korupcijas varu," uzsver V.Kļičko.

Boksā vieglāk nekā politikā


36 gadus vecis bokseris neaprobežojas tikai ar dūru vicināšanu un nopietni iesaistījies politikā. V.Kļičko pretendē Kijevas mēra amatam, kas viņam nodrošinātu lielu ietekmi. Mēra vēlēšanas paredzētas svētdien, un Vitālijam ir liela konkurence, jo cīņā par galvaspilsētas mēra krēslu iesaistījušies 79 kandidāti. V.Kļičko atzīst, ka politikā viņam klājas daudz grūtāk nekā boksa ringā. "Dažkārt es gribētu satikt viņus boksa ringā, kur ir skaidri spēles noteikumi. Taču politikā fiziskais spēks neko neizšķir," secina divmetrīgais milzis Vitālijs.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka viņam būs grūti pārspēt līdzšinējo Kijevas mēru Leonīdu Černovicki. Kijevas politikas analītiķis Kosts Bondarenko spriež, ka V.Kļičko nav spējis piedāvāt skaidru rīcības programmu. "Kļičko nav paskaidrojis, ar ko viņš būs labāks par Černovicki," laikrakstam Kyiv Post stāsta K.Bondarenko.

Bijušais boksa čempions V.Kļičko jau pirms diviem gadiem iesaistījās cīņā par Kijevas mēra amatu, bet toreiz zaudēja L.Černovickim. Viņš apgalvo, ka toreiz kļuvis par netīras kampaņas upuri. Viņa pretinieki "piesējās" pat Vitālija ukraiņu valodas prasmei, jo Vitālijs ar brāli Vladimiru dzimuši ārpus Ukrainas un bērnībā runāja krievu valodā. Vitālijs uzsver, ka viņa ukraiņu valodas zināšanas ir krietni uzlabojušās. Viņš noraida negatīvo kritiku un uzskata, ka "cilvēki mēģina no mušas uzpūst ziloni".

Kijevas patriots


Brāļu tēvs bija padomju armijas gaisa kara spēku pulkvedis, kurš dienēja dažādās PSRS vietās, tāpēc vecākais brālis Vitālijs dzimis Kirgizstānā, bet par viņu četrus gadus jaunākais Vladimirs nāca pasaulē Kazahstānā. Pusaudža vecumā Vitālijs pievērsās sportam un guva labus panākumus kikboksā. Viņš atceras, ka 18 gadu vecumā pirmoreiz aizbraucis uz turnīru ASV un brīvā brīdī devies uz Disnejlendu, kur apbrīnojis amerikāņu sasniegumus. "Ja man jāizvēlas starp demokrātiju un diktatūru, es vienmēr izvēlēšos demokrātiju, jo zinu, kā ir izaugt diktatūras apstākļos," vēsta Vitālijs.

Viņš ir Kijevas patriots; pusaudža gados strādājis par gidu un pazīstot katru māju pilsētas centrā. Viņš ir saniknots par korupciju un nelikumīgo būvniecību, kas nodara milzīgu kaitējumu Kijevas vēstures mantojumam. Savu kampaņu V.Kļičko sācis ar saukli "Kijevai vajadzīgs stiprs mērs", uz ko viņa konkurenti atbildēja ar saukli "Kijevai vajadzīgs gudrs mērs". Mājieni par V.Kļičko prāta spējām gan ir nevietā, jo viņš ieguvis doktora grādu sporta zinātnē un boksa aprindās izpelnījies iesauku "doktors Dzelzs dūre". V.Kļičko ir diezgan labs šahists un būtu nepārspējams čempions tādā sporta veidā kā šahbokss (nesen izgudrotais šaha un boksa apvienojums, kurā uzvaru izcīna ar nokautu vai mata pieteikšanu pretiniekam). "Šahs ir līdzīgs boksam. Tev jāizstrādā stratēģija un jādomā divus vai trīs gājienus uz priekšu. Kāda ir atšķirība starp šahu un boksu? Šahā neviens nav eksperts, bet visi spēlē, savukārt boksā visi ir eksperti, bet neviens neboksējas," prāto Vitālijs.

Pasaulē netrūkst piemēru sporta un izklaides zvaigžņu sekmīgai darbībai politikā. "Ja jau kinozvaigzne Arnolds Švarcenegers var būt Kalifornijas gubernators, kādēļ lai bokseris nekļūtu par Kijevas mēru?" laikrakstam The New York Times norāda bijušais boksa čempions Rojs Džonss. Salīdzinājumus ar A.Švarcenegeru izdara arī bijušais Ņujorkas mērs Rūdolfs Džuljāni, kurš bija ieradies Kijevā, lai sniegtu savu ieguldījumu V.Kļičko priekšvēlēšanu kampaņā. "Vitālijs jau sasniedzis ļoti daudz trijās atšķirīgās jomās: sportā, zinātnē un biznesā," uzsver R.Džuljāni. Viņš iesaka Vitālijam nekavējoties pēc uzvaras vēlēšanās sākt cīņu pret korupciju, lai padarītu Kijevu par investīcijām piemērotu pilsētu. V.Kļičko atbalsta Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko kursu uz tuvināšanos Eiropas Savienībai. "Pēc pāris gadiem Ukraina būs daļa no Eiropas Savienības. Ģeogrāfiski mēs jau esam Eiropas valsts; mums jājūtas kā eiropiešiem arī pašā Ukrainā," uzskata V.Kļičko. Ukrainas tuvināšanos ES varētu veicināt 2012.gada Eiropas čempionāts futbolā, ko Ukraina rīko kopā ar Poliju. Paredzams, ka čempionāta fināls notiks Kijevā.

Cīņa par Ukrainu


Neraugoties uz iesaistīšanos politikā, V.Kļičko vēl nav atmetis cerību turpināt profesionālā sportista karjeru. No boksa viņš aizgāja 2005.gada novembrī, kad Vitālijam piederēja Pasaules boksa padomes (WBC) čempiona tituls smagsvaru kategorijā. Karjeras laikā viņš bija sakrājis iespaidīgu statistiku: 35 uzvaras (no tām 34 ar nokautu) un tikai divi zaudējumi. Iespējams, ka rudenī Vitālijs varētu atgriezties ringā, lai cīņā ar nigērieti Semjuelu Pīteru mēģinātu atgūt WBC čempiona titulu. Vitālijs vēsta, ka politiskā darbība pagaidām netraucē treniņiem, jo katru rītu viņš trīs stundas pavada sporta zālē. Tomēr pašlaik viņš mēģina koncentrēt spēkus politiskām cīņām. "Savu nākamo cīņu es aizvadīšu 25.maijā Kijevā ar Leonīdu Černovicki. Tā būs politiska cīņa, kuras uzvarētājs iegūs Kijevas mēra amatu."

Boksa cimdus Vitālijs gatavs uzticēt jaunākajam brālim Vladimiram, kurš ir smagsvaru titula īpašnieks trijās citās versijās (IBF, WBO un IBO). "Vladimirs cīnīsies par mums abiem. Viņam ir pa spēkam iegūt čempiona titulu visās četrās versijās," uzskata Vitālijs. Viņam pašam tagad jāizcīna daudz lielāka cīņa. "Esmu sasniedzis visus mērķus, ko kādreiz biju sev izvirzījis. Tagad mans galvenais mērķis ir palīdzēt veidot modernu un demokrātisku Ukrainu. Tā ir mana svarīgākā cīņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits