Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Arī ES apsver vienkārša cigarešu paciņu noformējuma ieviešanu

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņojusi, ka drīzumā varētu ierosināt direktīvu, kas liktu ražotājiem izplatīt tabakas izstrādājumus Eiropā vienkāršos iepakojumos.

Ar šādu paziņojumu EK nākusi klajā dienu pēc Austrālijas Augstākās tiesas lēmuma noraidīt tabakas kompāniju prasību pret Austrālijas valdību saistībā ar tās ieceri ieviest valstī vienkāršas, standartizētas cigarešu paciņas.

Komisijas preses pārstāvis norādīja, ka EK cieši seko līdzi notikumu attīstībai Austrālijā. "Mēs strādājam pie priekšlikuma pārskatīt ES tabakas izstrādājumu direktīvu" šī gada laikā, paziņoja EK preses pārstāvis, norādot, ka "tiek apspriestas daudzas lietas, tostarp vienkāršs iepakojums".

Runājot par grafiskajiem brīdinājuma attēliem, kas pašreiz rotā cigarešu paciņu mugurpuses Eiropā, viņš norādīja, ka tiek apsvērta iespēja šos attēlus palielināt.

Austrālija ceturtdien paziņoja, ka neplāno aizliegt smēķēšanu, tomēr Pasaules Veselības organizācija (PVO) pauda cerību, ka Austrālijas Augstākās tiesas lēmums izraisīs domino efektu visā pasaulē.

Līdzīgus ierobežojumus tabakas izstrādājumu pārdošanai pašreiz apsver arī Kanāda un Jaunzēlande. Skotija, kas, līdzīgi kā Īrija, ir aizliegusi smēķēšanu sabiedriskās vietās, jau pagājušā gada oktobrī grasījās aizliegt izstādīt tabakas izstrādājumus pie kasēm tirdzniecības vietās. Tomēr, sastopoties ar lielo ražotāju pretestību, Skotijas valdība bija spiesta šo ieceri uz laiku atlikt.

Jau ziņots, ka tabakas kompānijas starptautiskā tabakas uzņēmuma British American Tobacco (BAT) vadībā vērsās tiesā pret Austrālijas valdības izstrādāto likumprojektu, kas nosaka, ka no 2012.gada 1.decembra cigaretes tiks tirgotas vienkāršās un standartizētās paciņās ar zīmola nosaukumu nelielā drukā. BAT un citas kompānijas apgalvoja, ka Austrālijas valdības nodoms bez kompensācijas uz cigarešu paciņām likvidēt preču zīmju un citu intelektuālā īpašuma izvietošanu ir gan antikonstitucionāls, gan nepamatots un pārkāpj intelektuālā īpašuma tiesības. Tomēr Augstākā tiesa trešdien nolēma, ka valdības iecere nepārkāpj konstitūciju un noraidīja tabakas kompāniju - BAT, Philip Morris, Imperial Tobacco un Japan Tobacco International - prasību.

Tomēr Austrālijai joprojām ir jāsaskaras ar pretestību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), kur pret Austrālijas ieceri vērsušās Ukraina, Hondurasa un Dominikānas Republika. Neatrisināta ir arī Philip Morris Asia iesniegtā prasība Honkongas tiesā. Tieslietu eksperti brīdina, ka šī lieta ir nopietns gadījums, jo Austrālijas divpusējam investīciju līgumam ar Ķīnas teritoriju nav speciālas klauzulas par sabiedriskās veselības mēriem, kā tas ir PVO līgumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits