Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Arktikas sasilšana straujākā 2000 gadu laikā

ASV zinātnieku pētījums liecina, ka gaisa temperatūra Arktikā ir augstākā 2000 gadu laikā, jo cilvēces darbības dēļ ir mainījusies agrāk vērojamā Arktikas atdzišanas tendence.

Zinātnieki vēsta, ka Zemes orbītas izmaiņu dēļ Arktikas reģions vasarā pamazām attālinās no Saules, tādēļ ziemeļu vasarām vajadzētu kļūt vēsākām. Taču cilvēces izraisītā siltumnīcas efekta pastiprināšanās pilnībā izmainījusi dabiskās tendences, tādēļ Arktikas vasaras kļūst arvien siltākas.

Saskaņā ar žurnālā Science publicētā pētījuma datiem gaisa temperatūra Arktikā tagad ir vidēji par 1,4 grādiem augstāka, nekā būtu bijis, ja turpinātos ilgtermiņa atdzišanas tendence. Zinātnieki vēsta, ka Arktikā sasilšana notiek divreiz straujāk nekā citos mūsu planētas reģionos. Viens no cēloņiem ir tas, ka sasilšanas izraisītā sniega un ledus kušana atsedz saules stariem tumšo zemi un okeānu, palielinot Saules enerģijas absorbciju, kas savukārt veicina sasilšanu.

Pētījumi apstiprina, ka Grenlandes ledāju un okeāna ledus segas kušana notiek arvien straujāk. Pasaules Dabas fonda pētījums rāda, ka līdz gadsimta beigām pasaules jūras līmenis varētu palielināties par 1,2 metriem, apdraudot ceturtdaļu pasaules iedzīvotāju, kas dzīvo piekrastes rajonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits