Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atbrīvota pasaulē pazīstamākā ķīlniece

Kolumbijas armijai izdevās apmānīt nemierniekus


Kolumbijas politiķe Ingrīda Betankūra sešus garus gadus pavadīja nemiernieku gūstā Kolumbijas džungļos, bet ceturtdien viņa atkal varēja apskaut savus tuviniekus, jo pārdroša ķīlnieku atbrīvošanas operācija palīdzēja I.Betankūrai un 14 citiem ķīlniekiem izkļūt no gūsta. Līdz ar 46 gadus veco I.Betankūru, kurai ir arī Francijas pilsonība, no kaujinieku grupējuma FARC gūsta tika atbrīvoti arī trīs amerikāņi un 11 kolumbieši. Atbrīvošanas operācija notika bez asinsizliešanas, jo Kolumbijas drošības spēkiem izdevās piemānīt FARC kaujiniekus, kas piekrita izdot gūstekņus. I.Betankūra tika sagūstīta 2002.gada februārī, kad viņa pretendēja uz Kolumbijas prezidenta amatu. 2003.gadā FARC kaujinieki sagūstīja arī trīs amerikāņus, kuru lidmašīna, kas piedalījās narkotiku apkarošanas operācijā, nokrita Kolumbijas džungļos. I.Betankūra un trīs amerikāņi (Marks Gonsalvess, Tomass Hovs un Kīts Stensels) bija vērtīgākie FARC ķīlnieki, ko nemiernieku grupējums cerēja apmainīt pret simtiem kaujinieku, kas ieslodzīti Kolumbijas cietumos. Sarunas par gūstekņu atbrīvošanu bija nonākušas strupceļā, tāpēc Kolumbijas valdība nolēma īstenot ķīlnieku atbrīvošanas operāciju. Gatavošanās operācijai ilga vairākus mēnešus. Drošības dienestu aģentiem izdevās iefiltrēties FARC vadībā un iegūt vērtīgu informāciju, kas palīdzēja atbrīvot ķīlniekus. Gūstekņu grupa tika turēta FARC kaujinieku vienības komandiera Sesara uzraudzībā. Aģentiem izdevās pārliecināt Sesaru, ka gūstekņus jāpārved uz citu vietu, kur viņus gaidītu FARC galvenais vadonis Alfonso Kano. Kolumbijas armijas karavīri izlikās par nevalstiskās organizācijas pārstāvjiem, kas ieradušies, lai nogādātu gūstekņus uz sarunu vietu.

I.Betankūra pēc atbrīvošanas atzina, ka neko nezināja par atbrīvošanas operācijas plānošanu. Viņai nebija ne jausmas, ka helikopteru pavadošie vīri, no kuriem daži bija tērpušies krekliņos ar marksistu iecienītā revolucionāra Čegevaras attēlu, patiesībā ir Kolumbijas armijas karavīri. Patiesība kļuva zināma tikai pēc helikoptera pacelšanās gaisā.

"Mēs esam valdības karavīri. Jūs esat brīvi," pavēstīja valdības pārstāvis. "Helikopters gandrīz nogāzās zemē, jo mēs sākām lēkāt, kliegt, apskauties. Mēs nespējām tam noticēt," atceras I.Betankūra. Valdības spēkiem arī izdevās ievilināt helikopterā Sesaru, kurš tika atbruņots un apcietināts.

Visi gūstekņi tika nogādāti galvaspilsētā Bogotā, kur I.Betankūra beidzot varēja atkal tikties ar savu māti, 22 gadus veco meitu un 19 gadu veco dēlu. Arī trīs atbrīvotie amerikāņi jau nogādāti dzimtenē. Paredzams, ka I.Betankūra dosies uz Franciju, lai pateiktos Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī par centieniem panākt viņas atbrīvošanu. I.Betankūra aicina FARC kaujiniekus nolikt ieročus un atbrīvot ap 700 ķīlnieku, kas vēl aizvien ir grupējuma gūstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits