Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Atēnās izceļas sadursmes starp demonstrantiem un policiju

Starp demonstrantiem, kas trešdien pulcējušies pie Grieķijas parlamenta, lai protestētu pret valdības iecerētajiem bargajiem taupības pasākumiem, un policiju izcēlušās sadursmes, un likumsargi, kuru virzienā tika mesti tā dēvētie Molotova kokteiļi, nekārtību cēlāju izklīdināšanai pielietojuši asaru gāzi.

Aģentūras AFP reportieris no notikumu vietas ziņo, ka aptuveni 200 jaunieši uzbrukuši metāla barjerām, ar kurām nožogota parlamenta ēka.

Policija ziņo, ka vēl pirms demonstrācijas sākuma tika aizturēti četri jaunieši, pie kuriem atrastas degbumbas.

Kopumā Konstitūcijas laukumā Atēnu centrā pulcējušies aptuveni 70 000 cilvēku, bet visā valstī, pēc policijas aplēsēm, ielās izgājuši vairāk nekā 125 000 demonstrantu, kas pauž savu sašutumu par jauno taupības pasākumu paketi, par kuru likumdevēji gatavojas balsot ceturtdien.

Trešdien Grieķijā sākas divu dienu ģenerālstreiks, kuru rīko privātā sektora darbinieku arodbiedrība GSEE un civildienesta ierēdņus pārstāvošā arodbiedrība ADEDY.

Streikam pievienojušies plašs dažādu profesiju pārstāvju loks, tostarp civildienesta ierēdņi, nodokļu iekasētāji, ārsti, skolotāji, jūrnieki un taksometru īpašnieki, turklāt darbu pārtraukuši arī tirgotāji, degvielas uzpildes stacijas un maiznieki.

Darbinieku streika dēļ darbs pārtraukts arī vairākās valdības ēkās. Savukārt gaisa satiksmes kontrolieri trešdien rīko 12 stundu streiku, kas varētu radīt plašus lidojumu traucējumus.

Tikmēr Grieķijas jūrnieki, pašvaldību darbinieki, nodokļu iekasētāji, juristi un daudzi ārsti streiku sāka jau pirmdien, bet otrdien viņiem pievienojās arī žurnālisti. Vienlaikus Atēnas ielās turpina krāties atkritumi, jo atkritumu savācēji streiko jau otro nedēļu pēc kārtas.

Jaunākā taupības pasākumu pakete, kuras mērķis ir pārliecināt starptautiskos kreditorus piešķirt nākamo aizdevuma daļu, lai nepieļautu Grieķijas tautsaimniecības maksātnespēju, paredz vēl vairāk samazināt civildienesta ierēdņu atalgojumu un atcelt nodokļu atvieglojumus.

Ekonomikas reformu veikšanu pieprasa starptautiskie aizdevēji apmaiņā pret 110 miljardus eiro (77,3 miljardus latu) lielo Grieķijas ekonomikas glābšanas programmu.

Izņemot sadursmes, kas izcēlušās pie parlamenta ēkas Atēnās, citviet demonstrācijas pagaidām norisinās mierīgi, neskatoties uz sabiedrībā pieaugošo niknumu, kuru izsauc arvien jauni un jauni taupības pasākumi.

No dažām pilsētām policija ziņo, ka protestētāju skaits ir tik liels, kāds nav pieredzēts pēdējās desmitgades laikā.

Tikmēr valdība brīdina, ka gadījumā, ja ceturtdien netiks apstiprināta jaunā taupības pasākumu pakete, starptautiskie sadarbības partneri varētu bloķēt kārtējās aizdevuma daļas piešķiršanu, kas savukārt varētu novest pie valsts maksājumu iesaldēšanas.

Lai gan tiek prognozēts, ka valdībai balsojumā izdosies gūt likumdevēja atbalstu, vairāki deputāti, kas pārstāv valdošo Sociālistu partiju, draudējuši, ka noraidīs papildinājumu pie līdzšinējiem kolektīvajiem darba līgumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits