Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Atzīstas spiegošanā krievu labā

ASV tiesnesis ceturtdien nolēmis pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvot Peru dzimušo žurnālisti Vikiju Pelaesu, kurai izvirzītas apsūdzības par spiegošanu Krievijas labā, savukārt viņas vīrs jau ir atzinies šajā nodarījumā, paziņoja amatpersonas.

Ņujorkas tiesnesis Ronalds Eliss ceturtdien nolēma atbrīvot Pelaesu no apcietinājuma pret 250 000 ASV dolāru (144 000 latu) lielu drošības naudu, vienlaikus nosakot viņai mājas arestu.

Tiesnesis norādīja, ka spāņu valodā rakstošā Ņujorkas laikraksta "El Diario" žurnāliste nerada apmācīta aģenta iespaidu, turklāt viņa ir ASV pilsone, kurai ir dažādi iemesli valsti nepamest.

Taču Eliss atlika lēmuma pieņemšanu par viņas vīra Huana Lasaro atbrīvošanu.

Vienlaikus prokuratūra paziņoja, ka vīrietis ir atzinies, ka strādājis Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta labā. Viņš arī paziņojis, ka ir krievu, nevis urugvajiešu izcelsmes un ka Lasaro nav viņa īstais vārds.

Pēc viņa vārdiem, Pelaesa vairākkārt devusies uz Latīņameriku, lai tur nodotu ASV iegūto izlūkošanas informāciju Krievijas pārstāvjiem un pretī saņemtu ievērojamus naudas līdzekļus.

Tiesnesim nosūtītā vēstulē Lasaro arī apgalvo, ka viņa lojalitāte pret Kremli ir lielāka nekā lojalitāte pret paša dēlu.

Pārējie astoņi Krievijas spiegu skandālā ASV aizturētie pagaidām no apcietinājuma nav atbrīvoti.

Jau vēstīts, ka ASV varas institūcijas pirmdien paziņoja, ka tām ir izdevies atklāt spiegošanas tīklu, kura mērķis bijis vervēt politiķus un vākt informāciju Krievijas valdības labā.

10 aizdomās turamie tika aizturēti svētdien dažādās ASV pilsētās, bet vienpadsmitais - otrdien Larnakas lidostā Kiprā, kad viņš mēģināja izlidot uz Ungārijas galvaspilsētu Budapeštu. Tiesa viņu atbrīvoja no apcietinājuma pret drošības naudu, un Kipras policija trešdien paziņoja, ka vīrietis ir pazudis.

Saskaņā ar ASV Tieslietu ministrijas izplatīto informāciju aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par sazvērestību iefiltrēties ASV sabiedrībā un spiegot Krievijas labā un par nelikumīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu. Lielākā daļa apsūdzēto ir Krievijas izcelsmes personas, kas bijušas apmācītas slepeni iefiltrēties ASV.

Tāpat apsūdzētie vākuši informāciju par dažādām izpētes programmām un pasaules zelta tirgu, cilvēkiem, kuri pieteikušies darbam Centrālās izlūkošana pārvaldē (CIP), un tamlīdzīgi.

Krievijas un ASV amatpersonas jau vairākkārt uzsvērušas, ka šis skandāls neapdraud abu valstu attiecības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits