Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Azerbaidžānas likumdevēji aicina izslēgt Franciju no Karabahas vidutāju grupas vadības

Azerbaidžānas likumdevēji ceturtdien aicināja izslēgt Franciju no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Kalnu Karabahas krīzes vidutāju grupas vadības, šādi reaģējot uz Francijas Senāta atbalstu Kalnu Karabahas neatkarībai.

Francijas parlamenta augšpalāta trešdien pieņēma nesaistošu rezolūciju, aicinot Franciju atzīt Kalnu Karabahu kā neatkarīgu valsti.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā Azerbaidžānas likumdevēji aicināja valdību lūgt EDSO izslēgt Franciju no tā dēvētās Minskas grupas vadības.

Francija, Krievija un ASV ir līdzpriekšsēdētājas šajā grupā, kas gadiem ilgi vadījusi sarunas centienos rast risinājumu Kalnu Karabahas konfliktam, tomēr nekādas sekmes gūt tai nav izdevies.

Azerbaidžānas likumdevēji arī mudināja valdību pārskatīt "politiskās un ekonomiskās attiecības" ar Franciju.

Francijas Senātā sarīkota "netīra politiskā kampaņa pret Azerbaidžānu", un azerbaidžāņu likumdevējiem bija jāreaģē, sacīja parlamenta spīkere Sahiba Gafarova.

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans cildināja Francijas rezolūciju, to dēvējot par vēsturisku.

9.novembrī Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā.

Vienošanās paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabahas nākotnes politiskais statuss arī pēc vienošanās noslēgšanas paliek nenoteikts.

Kalnu Karabahas neatkarību līdz šim neviena valsts nav atzinusi, arī ne Armēnija, kas Kalnu Karabahai sniedz visa veida atbalstu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits