Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Baltkrievi izvirza kandidātus

Opozīcija uzskata, ka valdošais režīms negrib pieļaut godīgas vēlēšanas

Baltkrievijas amatpersonas paudušas viedokli, ka 28.septembrī gaidāmās parlamenta vēlēšanas būs brīvas un godīgas, tomēr opozīcijai ir aizdomas par valdošās varas nodomu darīt visu iespējamo, lai kārtējo reizi nodrošinātu Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko tīkamu rezultātu.

Tiesa gan, šoreiz Baltkrievija varētu pievērst lielāku uzmanību Rietumu prasībām par godīgām vēlēšanām, jo Minskai ir pasliktinājušās attiecības ar Maskavu, kas ilgus gadus atbalstīja A.Lukašenko režīmu.

Opozīcijas bažas


11.augustā Baltkrievijā ieradīsies pirmie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kas vērtēs priekšvēlēšanu kampaņas gaitu. No viņu vērtējuma būs atkarīga Baltkrievijas un rietumvalstu attiecības. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina vēsta, ka Baltkrievija neplāno ierobežot starptautisko novērotāju skaitu. Svarīgākās delegācijas gaidāmas no EDSO un NVS, ielūgumi nosūtīti arī Latvijai un Lietuvai

Pašlaik jau izveidotas 110 apgabalu vēlēšanu komisijas. Viens no opozīcijas līderiem, Apvienotās pilsoniskās partijas vadītājs Anatolijs Ļebedko informē, ka vēlēšanu komisiju sastāvā iekļauti 42 opozīcijas pārstāvji. "Salīdzinot ar prezidenta vēlēšanām 2006.gadā, stāvoklis ir uzlabojies. Toreiz apgabalu komisiju sastāvā bija tikai viens opozīcijas pārstāvis, tagad viņu ir daudz vairāk," Dienai stāsta A.Ļebedko. Tomēr viņam nešķiet, ka šī statistika liecina par īpašu progresu, jo opozīcija joprojām nav pārstāvēta vairumā komisiju. Aptuveni divās trešdaļās vēlēšanu komisiju būs tikai valdošās varas pārstāvji. A.Ļebedko uzskata, ka valdošais režīms tikai nedaudz atlaidis grožus, lai parādītu Rietumiem, ka Minska ir gatava veicināt demokrātiju.

Rietumu spiediens


Rietumvalstis pēdējos gados nav atzinušas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas par godīgām. 2006.gadā pēc prezidenta vēlēšanām ES un ASV noteica vīzu ierobežojumus un finansiālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām.

A.Lukašenko šoreiz gribētu izvairīties no asas Rietumu kritikas, lai uzlabotu attiecības ar ES. Viņam tas ir svarīgi, jo attiecībās ar Maskavu iestājies atsalums pēc Krievijas lēmuma palielināt energoresursu cenas. Pēc ekspertu domām, šoreiz parlamentā varētu iekļūt arī daži opozīcijas pārstāvji. ASV un ES uzsver, ka izvērtēs ne tikai vēlēšanu rezultātus, bet arī priekšvēlēšanu kampaņas gaitu.

"Man šķiet, ka vēlēšanu kampaņa ir līdzīga iepriekšējām. Uz opozīcijas aktīvistiem tiek izdarīts nepārprotams spiediens," vēsta A.Ļebedko. Opozīcija pieļauj, ka pirms vēlēšanām varētu atsaukt savus kandidātus, ja kampaņa nebūs godīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits