Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Baltkrievi sāk balsot parlamenta vēlēšanās

Baltkrievijā otrdien sākās iepriekšējā balsošana parlamenta vēlēšanās, kuru formālais norises datums ir 28.septembris. Savukārt valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko kārtējo reizi pauda cerību par attiecību uzlabošanos ar Eiropas Savienību (ES).

"Mēs nekad neesam sliekušies no mūsu vēlēšanām veidot demokrātijas lakmusa papīru. Tomēr vadošās rietumu valstis uz to ir uzstājušas, paziņojot: līdzko vēlēšanas būs aizvadītas, mēs atjaunosim ar jums attiecības. Nu ko, mēs esam ar mieru," sacīja Baltkrievijas prezidents. Pēdējās dienās A.Lukašenko ne reizi vien runāja par vajadzību uzlabot attiecības ar Rietumiem. Pagājušajā ceturtdienā intervijā ārvalstu Eiropas valstu žurnālistiem viņš pirmo reizi sacīja, ka Minska ir ieinteresēta, lai rietumu valstis atzītu Baltkrievijas vēlēšanu norisi. Bet sestdien viņš paziņoja, ka Baltkrievija ir atkāpusies no agrākās nostājas un, ja pēc to norises Rietumi vēlēšanas nenodēvēs par demokrātiskām, "mēs ar viņiem pārtrauksim jebkādas pārrunas".

Dialogs ar ES un ASV nepieciešams Minskai, kura cer uz rietumvalstu investīciju piesaisti apstākļos, kad sadārdzinās Krievijas energoresursi un pieaug satraukums par Baltkrievijas suverenitāti pēc konflikta starp Krieviju un Gruziju. A.Lukašenko intervijā Financial Times pieņēmumus par apdraudējumu Baltkrievijas suverenitātei nosauca par "muļķīgiem", bet piebilda: "Nedod Dievs, ka Krievija mēģinās to pašu izdarīt ar Baltkrieviju. Tādā gadījumā Eiropai būs pilnas tiesības pretoties Krievijai, neizejot uz kompromisu par metodēm un līdzekļiem."

Pirmais zīmīgais solis Minskas ceļā uz attiecību uzlabošanu ar Rietumiem kļuva pēdējo politieslodzīto atbrīvošana augustā. Par nākamo vajadzētu kļūt priekšvēlēšanu kampaņas norisei saskaņā ar starptautiskajiem standartiem.

Neskatoties uz Minskas oficiālajiem paziņojumiem, opozīcija vēlēšanu procesu uzskata par nedemokrātisku. Viens no galvenajiem tās argumentiem ir opozīcijas pārstāvju nelielā pārstāvniecība vēlēšanu komisijā. Varas oponenti arī kritizē tik plašā mērogā notiekošo iepriekšējo balsošanu, kas, viņuprāt, dod varai iespēju falsificēt rezultātus. Saskaņā ar Baltkrievijas likumdošanu piecas dienas pirms vēlēšanām ikviens pilsonis var nobalsot. Iepriekšējo gadu prakse rāda, ka līdz vēlēšanu dienai balsošanā piedalās aptuveni ceturtā daļa vēlētāju.

"Novērotājiem nav iespējas vairāku dienu garumā visu diennakti kontrolēt vēlēšanu urnas. Tādēļ mēs uzskatām iepriekšējo balsošanu par lielisku veidu, kā saņemt 25 procentus biļetenu, kurus bez kontroles var samainīt ar citiem," Dienai sacīja Mizesa izpētes centra vadītājs deputāta kandidāts Jaroslavs Romančuks.

Neskatoties uz kritiku, kas adresēta varai, opozīcija turpina dalību priekšvēlēšanu kampaņā vairāk nekā 70 vēlēšanu apgabalos no 110, uzskatot, ka ir nepieciešams izmantot visas pieejamās iespējas, lai atgrieztos politiskajā sistēmā. Opzīcija nav bijusi pārstāvēta Baltkrievijas parlamentā kopš 1996.gada. Tagad tā uzskata, ka dialoga ar Rietumiem dēļ vara atļaus kaut nelielai daļai opozicionāru saņemt deputātu mandātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits