Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Barbadosā atrod pasaulē mazāko čūsku

Apgriežot otrādi kādu Barbadosas salā atrastu akmeni, biologu pārim no Pensilvānijas izdevies atrast pasaulē mazāko čūsku — desmit centimetru garu, tumši brūnam spageti makaronam līdzīgu rāpuli, kas nodēvēts par Leptotyphlops carlae. Sapratuši atraduma nozīmi, abi pētnieki ķērās pie sistemātiskas tuvējo akmeņu apakšu pārmeklēšanas, taču arī pēc vairāku stundu darba viņiem izdevās atrast tikai vēl vienu šīs sugas čūsku.

Jaunais atradums bija aptuveni puscentimetru īsāks par līdzšinējo rekordisti. "Ja runa ir par tik sīkiem dzīvniekiem, svarīgs ir katrs centimetrs," intervijā Reuters sacīja čūskas atradējs Braiens Hedžs. Tā kā ar neapbruņotu aci nebija iespējams noteikt, vai L.carlae peider līdz šim nezināmai sugai, čūskai tika veiktas DNS analīzes.

Mazākas čūskas par L.carlae zinātniekiem varētu arī vairs neizdoties atrast. Atšķirībā no vairākuma čūsku jaunais radījums dēj tikai vienu olu, no kuras izšķiļas par vecākiem tikai divreiz mazāks mazulis. Tā kā L.carlae ķermenī vieta ir tikai pašas čūskas orgāniem un šai vienai olai, B.Hedžs uzskata, ka evolūcija neļaus attīstīties vēl mazākām čūskām, jo sīkāki pēcnācēji vairs nespētu sev sagādāt ēdienu. Turklāt straujā mežu izciršana Barbadosā nozīmē, ka arī jaunatrastā suga varētu izmirt jau pēc dažiem mēnešiem.

Kā raksta New Scientist, viņš jau 1993.gadā atrada pasaulē mazāko vardi, bet 2001.gadā — pasaulē mazāko gekonu. Visi trīs dzīvnieki tika atrasti nelielās salās, kuru nošķirtība ļauj mierīgi attīstīties specifiskiem apstākļiem pielāgotām sugām, žurnālam norādīja pētnieks. Taču savu veiksmi sīku rāpuļu un abinieku meklējumos viņš uzskata par sakritību. "Neceru kādreiz atrast vēl kādu "mazāko"," svētdien sacīja B.Hedžs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits