Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

BBC: Londona noraidīs iespēju veidot valūtas savienību ar neatkarīgu Skotiju

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns ceturtdien plāno nākt klajā ar paziņojumu, noraidot iespēju Skotijas neatkarības pasludināšanas gadījumā veidot vienotu valūtas savienību ar Skotiju, trešdien, atsaucoties uz informācijas avotiem valdībā, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka Skotijas premjerministrs un Skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds norādījis, ka neatkarīga Skotija labprāt turpinātu izmantot britu mārciņas, taču Londona šādu iespēju vērtē skeptiski, norādot, ka Skotijai varētu nākties ieviest eiro.

BBC ziņo, ka Osborns, kurš jau iepriekš norādījis, ka Londona visdrīzāk neatbalstīs Skotijas vēlmi šajā jautājumā, ceturtdien plāno oficiāli noraidīt šādu iespēju.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons otrdien norādīja, ka šāda valūtas savienība būtu "ļoti grūti attaisnojama", un atklāja, ka Osbornam drīzumā būs "kas vairāk sakāms" šajā jautājumā.

Tikmēr Salomonda vietniece Nikola Stērdžena Londonai pārmetusi centienus panākt, ka skoti 18.septembrī paredzētajā referendumā atbalsta "status quo", un brīdinājusi, ka gadījumā, ja pēc neatkarības pasludināšanas Skotija netiktu iekļauta valūtas savienībā, tā nepalīdzētu samazināt aizvien pieaugošo Lielbritānijas parādu nastu.

"Tas ir blefs," BBC radio norādīja Stērdžena. "Tas viņu pašu uzņēmumiem izmaksātu miljoniem mārciņu, tas radītu milzīgu caurumu viņu maksājumu bilancē un liktu viņiem uzņemties visu Lielbritānijas parādu."

"Mums, Skotijai, būtu jāturpina izmantot mārciņu, jo tā ir mūsu mārciņa tikpat ļoti kā jebkura cita," viņa sacīja.

Jautāta, vai ir alternatīvs plāns gadījumam, ja vienošanos par valūtas savienību neizdosies panākt, Stērdžena norādīja: "Es nepieļaušu, ka mani izsit no nostājas, kas ir pareiza Skotijai un pārējai Lielbritānijai."

Skotu Nacionālā partija paziņojusi, ka tā neatbalstītu Skotijas pievienošanos eiro, par ko partija iestājās iepriekš. Turklāt partija nevēlas arī veidot atsevišķu valūtu, tā vietā priekšroku dodot sadarbības turpināšanai ar Lielbritānijas centrālo banku.

Ja Londona noraidītu šādu sadarbības modeli, Skotija teorētiski varētu turpināt izmantot britu mārciņu, taču tai nebūtu teikšanas Lielbritānijas centrālās bankas monetārajā politikā.

Vairākas pasaules valstis vienpusēji ieviesušas ārvalstu valūtas, galvenokārt ASV dolāru un eiro.

Lielbritānijas centrālās bankas vadītājs Marks Kārnijs pagājušajā mēnesī paziņoja - ja Skotija pēc neatkarības pasludināšanas vēlētos arī turpmāk izmantot britu mārciņu, tai nāktos daļēji atteikties no nacionālās suverenitātes. Pretējā gadījumā Skotijai nāktos uzņemties risku, kas saistīts ar dalību eirozonā, viņš brīdināja.

Referendums, kurā skotiem būs jāatbild uz jautājumu "Vai Skotijai jākļūst par neatkarīgu valsti?", notiks 2014.gada 18.septembrī.

Jaunākā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka Skotijas neatkarību šobrīd atbalsta 34% respondentu, bet 52% ir pret. 12% respondentu šobrīd vēl nav izlēmuši, bet 2% apjautāto neplāno piedalīties referendumā.

Aptauja tika veikta no 3. līdz 5.februārim, un tajā pēc laikraksta The Sun pasūtījuma kompānija YouGov apjautāja 1047 cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits