Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bēringa-Breivīka tiesas prāvā liecinās arī radikālie islāmisti un nacionālisti

Norvēģijas slaktiņa 2011. gada vasarā sarīkotāja Andersa Bēringa-Breivīka tiesas procesā kā aizstāvības liecinieki uzstāsies aptuveni 40 cilvēki, tajā skaitā radikālie islāmisti un nacionālisti, intervijā raidorganizācijai NRK paziņojis A. Bēringa-Breivīka advokāts Geirs Lippestads (Geir Lippestad).

Tā G. Lippestads kā liecinieku ir uzaicinājis bijušo Irākas kurdu līderi mullu Krekaru, kuram Norvēģijā ir piespriests piecus gadus ilgs cietumsods par draudu izteikšanu. Tāpat tiesas procesā uzstāsies ultralabējais norvēģu blogeris Fjordmans (Fjordman), kuru A. Bērings-Breivīks vairākkārt nodēvējis par savu darbaudzinātāju. Pārēju liecinieku vārdus G. Lippestads nav nosaucis.

Pateicoties ekstrēmistu liecībām advokāts cer pierādīt, ka medicīniskā ekspertīze kļūdaini atzinusi viņa aizstāvamo par garīgi slimu. Mediķi secināja, ka A. Bērings-Breivīks cieš no paranoidālas šizofrēnijas un uzskata, ka pasaulē notiek karš starp islāmu un Rietumiem. G. Lippestads vēlas pierādīt, ka ne tikai A. Bērings-Breivīks tic šāda kara esamībai un ka tas, tātad, nav viņa paranojas rezultāts.

Ja tiesa atzīst A. Bēringu-Breivīku par pieskaitāmu, tad viņam draud līdz 21 gadam ilgs cietumsods, taču viņa apcietinājuma termiņu būs iespējams pagarināt tik ilgi, cik vien A. Bērings-Breivīks tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai. Ja viņš tiks atzīts par garīgi nepieskaitāmu, tad A. Bēringu-Breivīku varēs nosūtīt beztermiņa ārstēšanai. Norvēģijas šāvēja tiesas process sāksies 16. aprīlī, bet pirms tam, 10. aprīlī, tiks publiskoti atkārtotās psihiatriskās ekspertīzes rezultāti.

A. Bēringam-Breivīkam oficiāli ir izvirzītas apsūdzības par teroraktu rīkošanu un apzinātās slepkavībās.

A. Bērings-Breivīks pagājušā gada 22. jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem. Saskaņā ar oficiāli apstiprinātiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, kamēr vēl 67 tika ievainoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits