Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Bēringam-Breivīkam tomēr tiks veikta atkārtota psihiatriskā ekspertīze

Kā vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz Norvēģijas plašsaziņas līdzekļiem, Oslo tiesa piektdien, 13. janvārī dos rīkojumu veikt atkārtotu psihiatrisko ekspertīzi teroristam Andersam Bēringam-Breivīkam. Gaidāms, ka par nepieciešamību veikt atkārtotu psihiatrisko ekspertīzi piektdien īpašā preses konferencē paziņos Oslo apgabala prokurors.

Interneta izdevums Verdens Gang (VG) apgalvo, ka principiāls lēmums par atkārtotu ekspertīzi jau ir pieņemts, un tās veikšanu uzticēs diviem ekspertiem. Arī Norvēģijas televīzijas kanāls NRK, atsaucoties uz saviem avotiem tāpat vēsta, ka tiesa tomēr izlēmusi vēlreiz novērtēt A. Bēringa-Breivika psihisko stāvokli.

A. Bēringam-Breivīkam jau tika veikta viena psihiatriskā ekspertīze, pēc kuras viņš tika atzīts par nepieskaitāmu. Eksperti noteica A. Bēringam-Breivīkam diagnozi paranoidāla šizofrēnija, kas paredz viņa nosūtīt uz psihiatrisko slimnīcu beztermiņa ārstēšanai.

Tikmēr terora aktos cietušie un bojā gājušo upuru ģimenes locekļi apšaubīja ekspertīzes rezultātus. Tāpat arī pats terorists atsacījās atzīt sevi par nepieskaitāmu. Tikmēr gan A. Bēringa-Brevīka advokāti, gan prokuratūras pārstāvji vairākkārt paziņoja, ka neredz jēgu atkārtotas ekspertīzes veikšanai.

Atbilstoši Norvēģijas likumdošanai, A. Bērings-Breivīks, neatkarīgi no tā, vai viņš ir vai nav atzīts par nepieskaitāmu, stāsies tiesas priekšā. Noklausīšanās sākums ir paredzēts 2012. gada 16. aprīlī. Ekspertu secinājumi par A. Bēringa-Breivīka nepieskaitāmību var iespaidot tikai spriedumu. Ja tiks atzīta viņa nespēja atbildēt par savām darbībām, par spriedumu lems kolēģija no trim tiesnešiem, kas var nosūtīt viņu piespiedu ārstēšanai, vai arī līdz 21 gadam ilgu cietumsodu.

Jāatgādina, ka 22. jūlijā   A. Bērings- Breivīks  sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un tika ievainoti 30 cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina A. Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz kopš 2009. gada un tos realizējis vienatnē. Kā pamatojumu slaktiņam A. Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Lai gan A. Bērings-Breivīks ir atzinis, ka īstenojis uzbrukumus, savu vainu atzīt viņš atteicies, uzsverot, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama". Patlaban apsūdzētais atrodas pastiprināta režīma cietumā Ilā, netālu no Oslo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits